De kolencentrale van RWE/Essent in Eemshaven
NOS Nieuws

'Geen biomassa in kolencentrales brengt Energieakkoord in gevaar'

Energie-Nederland, de koepelorganisatie van energiebedrijven, zegt dat het Energieakkoord in het geding komt als er geen biomassa bijgestookt wordt in kolencentrales. De Tweede Kamer nam gisteren een motie aan, waarin minister Kamp wordt opgeroepen daar voorlopig geen subsidie voor te geven.

De inzet van biomassa levert volgens Energie-Nederland 1,2 procent van de duurzame energie in Nederland. Volgens het Energieakkoord moet in 2020 14 procent van de gebruikte energie in Nederland duurzaam zijn.

Als de subsidieregeling niet wordt opengesteld voor kolencentrales, vreest Energie-Nederland dat het meestoken van biomassa volledig buiten zicht raakt. "Dan kan ook de realisatie van het doel in 2020 in het geding komen", schrijft Energie-Nederland in een persbericht.

Sluiten of subsidiëren

In het Energieakkoord is afgesproken dat vijf van de tien kolencentrales worden gesloten. Daar wil Kamp niet aan tornen. Een ruime meerderheid in de Kamer vindt het vreemd dat de kolencentrales op de nominatie staan om te verdwijnen, maar toch miljarden subsidie kunnen krijgen voor het bijstoken van biomassa. In de motie wordt Kamp opgeroepen eerst te onderzoeken of alle centrales gesloten moeten worden.

Greenpeace wil dat het kabinet nog voor de zomer duidelijkheid schept over het sluiten van de kolencentrales. "In de aanpak van de klimaatcrisis is het veel effectiever om kolencentrales te sluiten en de vrijgekomen miljarden te gebruiken voor echt duurzame energie, zoals zonne-energie en windmolens op zee."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl