Parelmoerwolken boven Wageningen
NOS Nieuws

Zeldzame parelmoerwolken boven Nederland

Vanavond zijn op veel plaatsen in Nederland wolken met een paarsroze gloed waargenomen. Deze prachtige parelmoerwolken zijn in ons land een heel zeldzaam verschijnsel. Bij weerman Peter Kuipers Munneke zijn tientallen meldingen binnengekomen, uit het hele land.

Afgelopen donderdag zouden ze ook al zijn waargenomen. Daarvoor waren voor het laatst in 1996 en 2006 parelmoerwolken in Nederland gemeld.

Extreem koud

Volgens Kuipers Munneke komen deze kleurrijke wolken voor in de stratosfeer, op 15 tot 20 kilometer hoogte. Voor het ontstaan van parelmoerwolken moet de temperatuur daar rond de 80 graden onder nul zijn. Zo koud is het maar zelden.

Pas bij zulke lage temperaturen condenseert het weinige vocht dat in de stratosfeer zit. Op dit moment is de temperatuur op 18 kilometer hoogte boven ons land -78 graden Celsius.

In de stratosfeer wordt het de laatste tientallen jaren geleidelijk kouder. Dat houdt verband met de opwarming van het klimaat. Er straalt minder warmte uit naar de stratosfeer doordat de warmte meer bij het aardoppervlak wordt vastgehouden. "Wie weet gaan we dit soort wolken dan ook wat vaker zien", zegt Kuipers Munneke, "maar ze zullen hoe dan ook zeldzaam blijven".

Zonsondergang

Parelmoerwolken zijn het beste te zien rond de zonsopkomst of de zonsondergang als het helder is. Dan vallen ze het meest op, doordat ze van onderen worden belicht door de zon, terwijl de hemel zelf al donker is.

  • René Fousert / NOS Ooggetuige
    Een foto uit de Alblasserwaard
  • Martine Lossie
    Parelmoerwolken in Harmelen
  • Karina Kombrink
    De zonsondergang in Amsterdam
  • Geo Vreman / NOS Ooggetuige
    Paarse lucht boven Maarssen
  • Trees van Ooijen / NOS Ooggetuige
    Parelmoerwolken boven Nijmegen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl