NOS Nieuws

Kamer: geen subsidie voor vervuilende kolencentrales

De Tweede Kamer wil dat minister Kamp voorlopig geen subsidie geeft voor het bijstoken van biomassa in kolencentrales. Eerst moet duidelijk worden of die kolencentrales in verband met vervuiling gesloten moeten worden.

Een ruime meerderheid steunt een voorstel van de Kamerleden Vos (PvdA) en Van Tongeren (GroenLinks). Zij vinden het vreemd dat kolencentrales aan de ene kant op de nominatie staan om te verdwijnen en aan de andere kant miljarden subsidie kunnen krijgen voor het bijstoken van biomassa.

PvdA: geen subsidie voor kolencentrales

De Kamer vindt dat het kabinet alle maatregelen moet onderzoeken die ervoor kunnen zorgen dat de Urgenda-uitspraak kan worden nageleefd. Dat geldt ook voor het sluiten van alle tien Nederlandse kolencentrales. In de zaak van milieuorganisatie Urgenda bepaalde de rechter dat de Nederlandse overheid ervoor moet zorgen dat de CO2-uitstoot in 2020 25 procent lager is dan in 1990.

Coalitiepartner VVD heeft tegen de motie gestemd. Kamerlid Bosman zegt dat de PvdA aan de afspraken in het Energieakkoord tornt. Daarin is onder meer afgesproken dat vijf van de tien kolencentrales dichtgaan. Minister Kamp zei eerder al dat doelstellingen voor duurzame energie alleen te halen zijn als ook biomassa wordt ingezet.

VVD: PvdA tornt aan afspraken biomassa

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl