Amsterdamse Airbnb-aanbiedingen
NOS Nieuws

Aantal meldingen van illegale Airbnb's in Amsterdam verdubbeld

  • Leen Kraniotis

    Redacteur economie

  • Leen Kraniotis

    Redacteur economie

De opmars van Airbnb in Amsterdam leidt tot steeds meer klachten. Bij het meldpunt voor woonfraude kwamen vorig jaar 834 meldingen binnen van vermeende illegale verhuur van appartementen aan toeristen, veelal via Airbnb. Dat is meer dan twee keer zoveel als het jaar ervoor.

Met waarschuwingen, boetes en sluitingen maakte de gemeente vervolgens een einde aan de illegale vakantieverhuur van 268 particuliere woningen.

"Wij krijgen steeds meer grip op de aanpak van illegale hotels", zegt wethouder van Wonen Laurens Ivens. "Steeds meer Amsterdammers weten ons te vinden en melden het als er ergens illegale verhuur is." De gemeente wil tegengaan dat woningen alleen nog maar voor vakantieverhuur worden gebruikt en niet meer beschikbaar zijn voor inwoners van de stad.

Maximaal 60 dagen

Een woning verhuren via Airbnb is in Amsterdam toegestaan, maar daarbij gelden strikte regels. Sociale huurwoningen mogen niet verhuurd worden, koopwoningen maximaal 60 dagen per jaar en de verhuurder moet zelf in het appartement wonen.

"Als je op vakantie gaat, is het prima dat je je woning even verhuurt aan een toerist. Dat mag gewoon", zegt Ivens. "Heel veel mensen houden zich aan de regels, maar niet iedereen. Die groep moet erop beducht zijn dat de gemeente weleens op de stoep kan staan."

Amsterdam moet het bij de handhaving van de regels vooral hebben van klachten van omwonenden en eigen onderzoek door inspecteurs. Airbnb deelt geen gegevens met de gemeente over verhuurders die de regels overtreden. Wethouder Ivens roept het bedrijf op dat wel te doen. "Airbnb kan onwijs veel doen door de gegevens die zij verzamelen ook aan ons te geven, dan kunnen we de handhaving nog veel effectiever maken."

Het bedrijf zegt wel regelmatig op eigen initiatief accommodaties te verwijderen, als ze geen 'authentieke lokale Airbnb-ervaring' bieden.

7.000 euro per Airbnb

Amsterdam wordt almaar populairder als toeristenstad en Airbnb is er in een paar jaar enorm gegroeid. Eind 2015 stonden er volgens Airbnb meer dan 14.000 Amsterdamse appartementen en kamers te huur. Volgens het Amerikaanse bedrijf hebben Airbnb-verhuurders in Amsterdam vorig jaar zo'n 100 miljoen euro verdiend. Dat betekent grofweg 7.000 euro per Airbnb-adres.

Er zijn in Amsterdam steeds meer bedrijfjes actief die verhuurders het werk uit handen nemen. In ruil voor een deel van de opbrengst zetten die bedrijfjes een appartement op Airbnb en regelen ze alles eromheen, zoals het inchecken van toeristen en de schoonmaak na een verblijf.

'Topje van de ijsberg'

Een van die bedrijven is iambnb.nl van oprichter Dirk Minnebo. Hij zegt dat hij alleen klanten wil die zich aan de regels houden." Iambnb.nl bestaat twee jaar en is in die tijd van twee naar elf man personeel gegroeid. Het bedrijf doet nu de Airbnb-boekingen voor zo'n 300 appartementen.

Minnebo vindt het terecht dat de gemeente overtreders aanpakt, en hij juicht harder optreden toe. "Die gesloten woningen zijn nog maar het topje van de ijsberg", zegt hij.

Regelmatig moet hij nee verkopen aan een potentiële klant, omdat die de regels wil overtreden. "Zo was er iemand, die had vier appartementen helemaal verbouwd en wou dat wij die het hele jaar door zouden verhuren. Nou, die kan bij ons mooi niet terecht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl