Sake Elzinga/HH
NOS Nieuws

PvdA wil doveninternaat Haren open houden

Het internaat van dovenschool Guyot Kentalis in het Groningse Haren moet van de PvdA gewoon open blijven. De regeringspartij verzet zich tegen het beëindigen van de subsidie per 2017.

Staatssecretaris Dekker wil niet langer opdraaien voor de kosten van het internaat, omdat dat volgens hem niet hoort tot de taak van het ministerie. Hij wil alleen onderwijs subsidiëren, geen verblijfskosten. Het gaat om een bedrag van 1 miljoen euro per jaar.

Als er voor de leerlingen alternatief onderwijs gevonden kan worden in de regio, wil Dekker het internaat sluiten. PvdA-Kamerlid Ypma ziet die alternatieven niet en dwingt Dekker nu de school en het instituut gewoon open te houden.

Kamerlid Ypma (PvdA)

In de buurt

Dove leerlingen kunnen door de invoering van het passend onderwijs ook op gewone scholen worden opgevangen, vindt Dekker. Als ouders hun kind toch naar een dovenschool willen sturen, moeten ze maar in de buurt gaan wonen.

In het internaat verblijven door de week ongeveer 35 leerlingen uit het hele land. In totaal heeft Guyot Kentalis 110 leerlingen. De schoolleiding denkt dat het instituut zonder het internaat niet kan overleven en is daarom blij met het nieuws.

"We wilden volgende week een petitie aanbieden aan de Tweede Kamer", zegt Bert Klaas van Kentalis. "Maar naar het lijkt hoeft dat niet meer. We hebben hier heel hard voor gewerkt." De organisatie houdt nog wel een slag om de arm, "maar de signalen zijn goed".

Geen alternatieve oplossing

Haren is de enige plaats in Nederland waar dove leerlingen een havo-opleiding kunnen volgen in zowel Nederlands als Nederlandse gebarentaal. Kamerlid Ypma vindt dat dat zo moet blijven.

"Als je deze kinderen een eerlijke kans wil geven om het beste uit zichzelf te halen, moet je deze school openhouden", zegt ze. Volgens haar komt een deel van de leerlingen niet tot z'n recht in het reguliere onderwijs.

"Ik zie geen echte alternatieve oplossing. Dan moet je de conclusie trekken dat we één zo'n school gewoon nodig hebben in Nederland."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl