NOS NieuwsAangepast

Ook laatste terreurverdachte vrij

De laatste van de twaalf verdachten die op Kerstavond werden opgepakt vanwege een terreurdreiging is vrij. De man van Somalische afkomst blijft wel verdachte.

Van de twaalf Somaliërs worden ook twee anderen nog verdacht. Wat hun ten laste wordt gelegd, is nog niet duidelijk.

Tip

Vorige week vrijdag werden de mannen opgepakt, omdat er aanwijzingen waren dat ze rond de Kerst een aanslag zouden willen plegen. Er was een tip binnengekomen bij de AIVD. Volgens de AIVD en het OM was de dreiging zeer serieus.

In de dagen daarna werden de verdachten in groepjes vrijgelaten, tegen de meesten was onvoldoende bewijs om ze nog langer vast te houden.

Het mogelijke doelwit is niet bekend en er zijn ook geen wapens of explosieven gevonden bij de diverse huiszoekingen en invallen in de belwinkels van de verdachten.

Verkeerde been

Binnen de Somalische gemeenschap gaat het verhaal rond dat de AIVD op het verkeerde been is gezet door een man die één van hen had geprobeerd af te persen. Toen dat niet lukte zou hij met een verzonnen verhaal naar de veiligheidsdiensten zijn gestapt.

De advocaat van de nu vrijgelaten man die ook twee van de andere verdachten vertegenwoordigde spreekt dat echter tegen. Volgens hem is dat niet aan de orde en hebben de verdachten daar nooit met hem over gesproken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl