benzinepomp BP anp

De Britse oliemaatschappij BP heeft vorig jaar een verlies geleden van 6,5 miljard dollar. Het jaar ervoor boekte het bedrijf nog een winst van bijna 4 miljard dollar. Het is het slechtste resultaat in meer dan 20 jaar.

Net als andere oliebedrijven heeft BP enorm last van de sterk gedaalde olie- en gasprijzen. Vorige week stond de olieprijs op het laagste niveau in twaalf jaar tijd. Ook was het bedrijf nog 12 miljard dollar kwijt aan de afwikkeling van de olieramp van 2010 in de Golf van Mexico. In totaal kostte deze ramp BP inmiddels al meer dan 55 miljard dollar.

Banen weg

Om de effecten hiervan te dempen, snijdt de oliereus in de kosten en verkoopt het bedrijfsonderdelen. Tot eind 2017 schrapt BP 7000 banen. 

De slechte resultaten en de opnieuw weer dalende olieprijs drukt de koers van het aandeel BP stevig. Het aandeel staat halverwege de ochtend op een verlies van 8 procent.

Olieprijs 

Voor ruwe Brent-olie wordt er op de olietermijnmarkten nu 33 dollar voor een vat neergeteld. Gisteren kostte een vat nog meer dan 35 dollar. De daling wordt veroorzaakt door tegenvallende Chinese en Amerikaanse industriecijfers. Sommige economen vrezen een nieuwe recessie in de VS.

Drie weken geleden dipte de olie naar 28 dollar, het laagste niveau in ruim 12 jaar. Zorgen over de economische groei in China en de overproductie van olie door de Amerikaanse schalie-olie, de OPEC een de herstart van de Iraanse olieproductie doen de olieprijzen de das om..

Shell

Het Nederlandse Shell presenteerde twee weken geleden de voorlopige jaarcijfers. De olieprijs drukte de jaarwinst tot maximaal 2 miljard dollar. In 2014 verdiende Shell nog meer dan 15 miljard dollar. Donderdag komt Shell met de definitieve cijfers.

Ook het aandeel Shell daalt weer op de lagere olieprijzen en noteert een min van 3 procent.

STER reclame