De mug die het zika-virus verspreidt
NOS Nieuws

'Spelen in Rio gaan ondanks zika-virus gewoon door'

De Braziliaanse regering zegt dat de Olympische Spelen deze zomer in Rio de Janeiro gewoon doorgaan. Dat de Wereldgezondheidsorganisatie alarm heeft geslagen en het zika-virus een wereldwijde bedreiging noemt, brengt daar geen verandering in.

De WHO heeft de medische noodtoestand uitgeroepen, vanwege de "sterke verdenking" dat het virus leidt tot misvormingen bij baby's. De laatste keer dat dat gebeurde was met de uitbraak van ebola in West-Afrika in 2014.

Huisbezoeken opgevoerd

Alle inspanningen moeten er volgens de WHO op gericht zijn vast te stellen of het virus, dat door muggen wordt verspreid, nu wel of niet verantwoordelijk is voor de veel te kleine schedels van pasgeboren baby's.

Volgens de Braziliaanse president Rousseff is er geen gevaar voor de atleten en het overgrote deel van de bezoekers. "Alleen zwangere vrouwen lopen een risico."

Wel heeft ze het aantal huisbezoeken door gezondheidspersoneel opgevoerd. Meer dan 200.000 inspecteurs zijn op pad om het virus te bestrijden. Vooral stilstaand water is voor muggen een broedplaats.

Het IOC zegt ook dat Rio veilig genoeg zal zijn voor de Spelen. Wel hebben alle nationale olympische comités van het IOC medische richtlijnen gekregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl