Laurent Gbagbo
NOS Nieuws

Advocaat: Gbagbo was juist uit op vrede in Ivoorkust

Ex-president van Ivoorkust Laurent Gbagbo probeerde zijn land juist te behoeden voor een burgeroorlog. Dat zei zijn advocaat voor het Internationaal Strafhof, waar Gbagbo terechtstaat staat voor het veroorzaken van het geweld dat na de verkiezingen van 2010 uitbrak.

De president was uit op vrede, zei Jennifer Naouri. "Hij zocht constant oplossingen voor het geweld na de verkiezingen, zoals zijn voorstel om de stemmen opnieuw te tellen. Maar Ouattara stemde daar niet mee in", zei de advocaat met een verwijzing naar de huidige president, Alassane Ouattara.

Volgens Naouri hebben de aanklagers van het Strafhof een zeer selectieve beschrijving gegeven van de recente geschiedenis van Ivoorkust. Zo zijn misdaden die zijn begaan door Ouattara genegeerd, zei ze. Ouattara won de verkiezingen in 2010, maar Gbagbo weigerde zich daarbij neer te leggen.

Moordpartijen

Hij wordt er onder meer van beschuldigd dat hij na de verkiezingen zijn aanhangers heeft aangezet tot verkrachtingen en moordpartijen. Ongeveer 3000 mensen kwamen om het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl