Deze foto van zijn lander maakte Yutu twee dagen voordat hij overleed
NOS Nieuws

China geeft honderden unieke maanbeelden vrij

De Chinese nationale ruimtevaartorganisatie CNSA heeft honderden unieke beelden vrijgegeven van de maan. De hd-foto's, gemaakt door maanwagen Yutu, zijn in 2013 al gemaakt, maar nu pas vrijgegeven. Op de kleurenfoto's is goed te zien hoe het landschap er op de maan uitziet.

Het maanwagentje Yutu, genoemd naar het jade konijn dat volgens de Chinese mythes op de maan woont, is al enige tijd niet meer operationeel. In januari 2014, 42 dagen na de landing in december, kreeg het wagentje technische problemen.

  • China National Space Administration
    Yutu fotografeert zijn eigen sporen in het maanlandschap
  • China National Space Administration
    Deze combinatie van zes verschillende foto's laat goed zien hoe het het landschap van de maan eruit ziet
  • China National Space Administration
    De ruimtesonde Chang'e landde op de maan op 14 december met rover Yutu aan boord. Chang'e maakte deze foto van Yutu, kort na de landing
  • China National Space Administration
    Yutu fotografeert zijn eigen schaduw

De missie van Yutu had drie maanden moeten duren, maar tijdens de maannacht ging het fout; een maannacht duurt veertien keer zo lang als een nacht op aarde en de temperatuur zakt naar 180 graden onder het vriespunt.

Het wagentje had zijn zonnepanelen moeten dichtvouwen om de apparatuur te beschermen, maar dit lukte niet. De apparatuur werd blootgesteld aan de extreme temperatuur en begaf het.

Prestigeproject

De vluchtleiding van de Chang'e-missie verloor contact en probeerde het weer herstellen, maar tevergeefs. Zo nu en dan werd Yutu weer wakker en was het nog wel in staat om informatie door te sturen naar de aarde. Uiteindelijk stierf het wagentje alsnog.

Een verlies voor China, want het was de enige geslaagde landing op de maan sinds 1976. De missie was een prestigeproject voor Peking; China was pas het derde land dat een succesvolle maanlanding uitvoerde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl