EPA

Voorafgaand aan het carnaval in Keulen heeft de politie mensen opgeroepen om geen kostuums met nepwapens te dragen. Korpschef Jürgen Mathies liet weten dat er geen concrete dreiging voor een terroristische aanslag is, maar vanwege "het niet-concrete risico" dat voor heel Duitsland geldt, is de politie bijzonder op zijn hoede.

Ook vanwege de gebeurtenissen tijdens Oud en Nieuw neemt de politie extra maatregelen rond het carnaval. Dat begint aanstaande donderdag. Er worden tot 1 miljoen bezoekers verwacht.

Maatregelen

Er worden tot 2500 agenten ingezet, twee keer zoveel als vorig jaar. Ook worden donkere plekken in de stad uitgelicht en komt er videobewaking. In totaal mogen 38 mensen de stad niet in. "Het gaat om mensen die vorig jaar misdrijven gepleegd hebben met carnaval, om leden van motorbendes en om bekende Noord-Afrikaanse tasjesdieven", zegt de korpschef.

Voor de veiligheid van vrouwen is extra aandacht. Er komen speciale 'security points' waar vrouwen naartoe kunnen als ze zich bedreigd voelen. "We doen er alles aan om de objectieve veiligheid en het gevoel van veiligheid te vergroten", aldus burgemeester Henriette Reker. Maar: "100 procent zekerheid bestaat niet". 

De korpschef voegde er nog aan toe dat er normaliter rond carnaval vijftig aangiften zijn van aanranding en verkrachting. "Ook dit jaar kunnen we niet uitsluiten dat dat gebeurt."

STER reclame