De 74-jarige Democraat Bernie Sanders trekt veel jonge kiezers
NOS Nieuws

Verkiezingen VS nu écht van start in Iowa

Vanaf vandaag ligt het lot van de Amerikaanse presidentskandidaten in de handen van de kiezers. Maandenlang hebben ze intensief campagne gevoerd, en vanavond mogen de kiezers in Iowa hun stem laten gelden. Zak je daar door het ijs, dan kan dat grote gevolgen hebben voor de rest van je campagne.

Wat is een caucus?

Dit jaar is er voor de Republikeinen een hoop te kiezen, want er doen maar liefst twaalf kandidaten mee. Donald Trump, Ted Cruz, en in mindere mate Marco Rubio maken de meeste kans op de overwinning.

Trump domineert al maanden het nieuws. In groten getale komen mensen op zijn bijeenkomsten af. In Iowa, net als op veel andere plekken, staat de miljardair al een hele poos bovenaan in de peilingen. Wil hij zich staande houden, dan is het belangrijk dat hij vanavond als winnaar of als tweede uit de bus komt.

Sommige analisten verwachten dat Trump vanavond niet wint vanwege het caucus-systeem, waarbij mensen nog overgehaald kunnen worden om op iemand anders te stemmen. Zijn campagne zou niet goed genoeg georganiseerd zijn om dat voor elkaar te krijgen.

Trump en Cruz tijdens een van de debatten

Ted Cruz, de conservatieve senator uit Texas, maakt ook kans om de staat te winnen. Hij is allesbehalve geliefd bij zijn collega's in Washington. Ze noemen hem een onfatsoenlijke politicus die geen teamspeler is. Juist doordat hij niet meeloopt met de rest is de overheid-wantrouwende kiezer wel weg van hem. Tijdens het laatste debat, zonder Donald Trump, was Cruz minder sterk dan anders. De peilingen laten sindsdien ook zien dat Cruz een beetje achterop raakt en Marco Rubio juist aan het stijgen is.

Rubio, de jonge Cubaans-Amerikaanse senator uit Florida, staat stevig op de derde plaats. Doet hij het beter, dan krijgt hij 'momentum' richting de volgende voorverkiezing in New Hampshire. Doet hij het slechter, en streeft Jeb Bush of Chris Christie hem voorbij, dan zullen er twijfels ontstaan.

Marco Rubio tijdens een town hall-bijeenkomst in Dubuque, Iowa

Bij de Democraten hebben kiezers slechts drie opties: Hillary Clinton, Bernie Sanders of Martin O'Malley. Lange tijd stond Clinton ruim bovenaan in de peilingen, maar de laatste maanden is Sanders flink ingelopen, waardoor het een nek-aan-nek-race is geworden.

Clinton weet nog al te goed hoe Iowa in 2008 voor haar neus werd weggekaapt door Obama. Dat hoopt ze niet nog een keer mee te maken. Om de Democratische partijleiders gerust te stellen, is het dus van belang dat ze Bernie Sanders vanavond achter zich laat.

Realiteit

Dat is nog niet zo gemakkelijk want de zelfverklaarde socialist uit Vermont spreekt met zijn anti-Wall Street-boodschap veel studenten en vrouwen aan.

Volgens Clinton zijn Sanders' idealen over de politiek en de economie leuk, maar hebben ze niets te maken met de realiteit. Sanders vindt die kritiek onzin en blijft op bijeenkomsten veel kiezers trekken. Wint hij vanavond, en volgende week in New Hampshire, dan wordt het nog een lange strijd. Zo niet, dan kan het wel eens snel afgelopen zijn met de onorthodoxe politicus.

Bernie Sanders en Hillary Clinton tijdens een debat in december

Eerst moeten de kiezers vanavond naar de buurtbijeenkomsten komen. Dat is al een grote opgave. Beide partijen hebben elk ongeveer 600.000 geregistreerde kiezers in de staat, maar van hen komt meestal maar een vijfde opdagen tijdens de voorverkiezingen.

Bovendien is er vanavond sneeuw voorspeld waardoor sommige mensen misschien liever thuisblijven. Dat zou slecht zijn voor Trump en Sanders, die vooral leunen op jonge kiezers en mensen die andere jaren vaak thuisbleven. Dat zijn niet de meest betrouwbare groepen tijdens verkiezingen. "Het is simpel", zei Sanders tijdens een bijeenkomst deze week. "Als de opkomst hoog is, dan winnen we. Zo niet, dan wordt het lastig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl