Kort na de bomaanslag vlakbij een belangrijk sjiitisch heiligdom
NOS Nieuws

Tientallen doden bij aanslagen Damascus

In de Syrische hoofdstad Damascus zijn volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zeker 63 mensen om het leven gekomen door een bomaanslag en een actie van zelfmoordenaars. Er raakten meer dan honderd mensen gewond. De Syrische regering zegt dat 45 mensen zijn omgekomen.

De bommen gingen af in een zwaarbewaakte regeringsgezinde wijk, in de buurt van een belangrijk sjiitisch heiligdom, Sayyida Zeinab. Moslims geloven dat Zeinab, een kleindochter van de profeet Mohammed, daar begraven ligt. Zeinab was tevens de dochter van imam Ali, die door sjiieten als de ware opvolger van de profeet wordt beschouwd. Het heiligdom is een pelgrimsoord voor sjiieten uit de hele wereld.

Doden bij aanslag in Damascus

De aanslag is opgeëist door de soennitische terreurgroep Islamitische Staat. De eerste bom die afging was een autobom. Toen de hulpverlening op gang kwam, bliezen twee terroristen hun bomgordel op. Die plek was al vaker doelwit van een aanslag.

Genève

De aanslag komt op het moment dat in Genève met verschillende Syrische partijen wordt gepraat over een staakt-het-vuren en het terugdringen van IS. EU-buitenlandchef Federica Mogherini zei dat de daders de onderhandelingen willen saboteren.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, drong er bij beide partijen op aan om door te gaan met onderhandelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl