Vluchtelingen bij de Duitse grens
NOS Nieuws

Duitse politica: desnoods schieten op vluchtelingen in grensstreek

De voorzitter van de Duitse partij Alternative für Deutschland (AfD), Frauke Petry, heeft ophef veroorzaakt met uitspraken over vluchtelingen. Petry wil de grensbewaking opvoeren en desnoods met vuurwapens voorkomen dat vluchtelingen illegaal de grens passeren.

Petry deed haar uitspraken in de krant Mannheimer Morgen. De rechts-nationalistische partij AfD haalde bij de vorige verkiezingen onvoldoende stemmen voor een zetel in het parlement, maar doet het in de peilingen beter dan ooit, met twaalf procent van de stemmen.

Geschokt

Vice-kanselier Sigmar Gabriel (SPD) reageerde geschokt op de uitspraken van Petry. Hij herhaalde een eerder pleidooi om AfD onder toezicht te stellen van de binnenlandse veiligheidsdienst. Gabriel voegde eraan toe dat Petry, die in de DDR is geboren, zou moeten weten wat het betekent als er op de grens wordt geschoten op mensen.

AfD zegt dat Duitsland door de massale toestroom van vluchtelingen "in gevaar" is. Een paar maanden geleden pleitte AfD-politicus Marcus Pretzell er eveneens voor om in uiterste gevallen het vuur te openen om de grens "te verdedigen". Pretzell is de partner van Petry.

De vice-voorzitter van AfD, Beatrix von Storch, reageerde op Facebook op de ophef. Gevraagd of ze echt vindt dat Duitse grenswachten vrouwen en kinderen die via open velden de grens over komen moeten tegenhouden met vuurwapens antwoordde ze 'ja'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl