NEC baalt, AZ juicht na de snelle 1-0 van Markus Henriksen
NOS Voetbal

Speels AZ tikt subtopper NEC van de mat

AZ heeft de opmars in de eredivisie voortgezet. Na Roda JC, Feyenoord en Cambuur viel ook NEC ten prooi aan de na de winterstop opgebloeide Alkmaarders. De ploeg van John van den Brom had aan een sprankelend eerste kwartier genoeg om ten koste van subtopper NEC naar het linkerrijtje op te schuiven: 0-3.

De Goffert is dit seizoen een solide vesting gebleken, maar het speelse AZ had slechts 33 seconden nodig om de sleutel te vinden. Dabney Dos Santos ontdeed zich met een 'panna' van Marcel Appiah en bood Markus Henriksen een niet te missen kans.

De Noor was na een kwartier de aangever bij de 0-2. Hij legde na een prima loopactie terug op Alireza Jahanbakhsh. De Iraniër schoot simpel raak, waarna hij zich haastte om zich te verontschuldigen bij de club die hem naar ons land haalde.

NEC, dat tussen beide treffers door via Christian Santos (kopbal, redding Sergio Rochet) een keer gevaarlijk werd, liep vertwijfeld rond en dreigde te worden weggespeeld. Nadat Brad Jones ternauwernood een derde treffer had voorkomen bij een inzet van Ben Riensta, had NEC-coach Ernest Faber genoeg zien. Hij haalde Mohamed Rayhi er al na twintig minuten af ten gunste van Marcel Ritzmaier, in de hoop enigszins grip op de wedstrijd te krijgen.

Dat lukte ten dele. De organisatie leek beter te staan, maar AZ bleef, met de ongrijpbare Dos Santos als opvallendste speler, dreigender. Schoten van Jahanbakhsh en de tot op dat moment onzichtbare Vincent Janssen misten overtuiging, waardoor NEC nog met een sprankje hoop afdroop richting kleedkamer.

Ondanks dat het gas terugnam, was AZ ook in de tweede helft combinerend veel beter. De thuisploeg kon de collectieve offday niet van zich afschudden en slaagde er maar niet in de bal naar de goede kleur te verplaatsen. Pas in de 62ste minuut was de eerste én enige poging op doel van de tweede speelhelft te noteren. Het schotje van Anthony Limbombe was zonder gevaar.

Levi García gaf de zege voor de bezoekers twintig minuten voor tijd nog meer cachet. Koud in het veld voor de na een botsing uitgevallen Jahanbakhsh tikte de 18-jarige aanvaller uit Trinidad en Tobego de bal na een handige actie Ridgeciano Haps achter Jones.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl