WK veldrijden voor vrouwen onder 23 jaar in Zolder
NOS Wielrennen

UCI: er zat een motortje in de fiets

De primeur is daar. De UCI heeft bevestigd dat er een motortje verstopt zat in de racefiets van één van de deelneemsters aan het WK voor vrouwen onder 23 jaar. De Belgische bond heeft naar buiten gebracht dat het gaat om de Europees kampioene Femke Van den Driessche.

"We hebben mechanische fraude vastgesteld. Onze commissarissen, die controles uitvoeren tijdens de wedstrijd, hebben het ontdekt", geeft UCI-coördinator Peter Van den Abeele toe bij Sporza.

"Het is voor de UCI de eerste maal dat zo'n technologische fraude wordt vastgesteld." Lange tijd werd verondersteld dat er sprake was van deze vorm van doping, maar het werd altijd in verband gebracht met het peloton op de weg.

UCI: we hebben fraude vastgesteld

De UCI controleert sinds het WK in het Nederlandse Hoogerheide, in 2014, ook regelmatig bij veldritten. "Er is de laatste jaren een hoop heisa rondom ontstaan. We hebben de technologie meer aangepast. Onze mensen van de materiaalcommissie waren vandaag in Zolder met man en macht aanwezig met, mag ik toch zeggen, efficiënte apparatuur", legt Van den Abbeele uit.

"Zoiets verwacht je niet. Toch zeker niet in het veldrijden. Het is voor ons ook wel een domper. Onze voorzitter was er ook niet goed van. De meeste mensen zijn verbouwereerd. Het positieve van het verhaal is: het was vrij snel duidelijk dat er iets aan de hand was. Dat is geruststellend."

Er kwamen elektrische kabels uit de buis. In de trapas zat het motortje.

Sporza-journalist Maarten Vangramberen

Sporza sprak onder anderen met de logistiek verantwoordelijke van de Belgische wielerbond. Dit zou er gebeurd zijn: "Na één ronde op het WK heeft de UCI de fiets van Femke in de materiaalpost gecontroleerd met een soort van tablet. De fiets werd meteen verzegeld en werd meegenomen. De UCI heeft de bond er dan bijgeroepen."

Volgens journalist Maarten Vangramberen ging het als volgt: "Toen het zadel van de buis verwijderd werd, kwamen er elektrische kabels uit de buis. Toen ze ook de trapas wilden verwijderen, iets wat normaal gesproken makkelijk gaat, ging dat niet, want die trapas zat vast. Net daar zat dat motortje."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl