NOS Wielrennen

Vol ongeloof reed De Jong naar goud

Ze schudde haar hoofd al heen en weer. "Ik dacht: dit gaat 'm niet meer worden vandaag." Toch kreeg Thalita de Jong in Zolder de regenboogtrui omgehangen.

Wat gebeurde er nou bij de start? "Die was dramatisch", stelde de 22-jarige Nederlandse achteraf. "Ik had 'm weer fináál gemist. Ondanks dat ik op de tweede startrij stond." Ze moest circa dertig vrouwen voor laten gaan. "Ik moest vervolgens iedereen inhalen."

Erg hoopvol was ze onderweg niet. "Ik zag op een gegeven dertig seconden staan als achterstand. Maar even later zag ik dat het tien seconden was. En tot mijn verbazing sloot ik in de voorlaatste ronde aan."

De rest is, zoals een Engels spreekwoord luidt, geschiedenis. "Ik heb toen op het juiste moment de kop gepakt. Op het moeilijkste gedeelte." Van de concurrenten in de kopgroep (Nikki Harris, Caroline Mani, Sophie de Boer en Sanne Cant), kon er maar één mee. "Daarna zag ik dat Sanne moest passen en toen ben ik er vol voor gegaan. Ik was niet meer te houden."

Wederom hoofdschuddend passeerde ze voor de laatste keer de finish. "Ik kon vol ongeloof de streep passeren. Ik ben héél erg blij met deze medaille."

Weg of veld?

Wat nu voor de wegrenster De Jong? "Het is belangrijk om de juiste keuzes te maken." Ze verwacht niet dat ze de regenboogtrui gaat showen in de resterende veldritten dit seizoen. "Ik kies ervoor om te rusten. Dan keer ik eind oktober of november weer terug in het veld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl