Jos Wienen
NOS Nieuws

'Cijfers azc geen reden om de stormvlag te hijsen'

"Op zichzelf is het erg als er dingen gebeuren en ik kan me ook voorstellen dat mensen schrikken", zegt burgemeester van Katwijk Jos Wienen in een reactie op de cijfers over het aantal meldingen van zedenzaken in azc's. Wienen heeft bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten asielzaken in zijn portefeuille.

"Maar tegelijkertijd denk ik ook: dit zijn totaalcijfers over een heel jaar. Om dat enigszins te kunnen duiden, moet je het wel in relatie zien tot wat er normaal gesproken aan politiecontact plaatsvindt. Dat geeft wel een ander beeld."

Uit de cijfers blijkt dat de politie vorig jaar 55 meldingen van zedenzaken bij asielzoekerscentra registreerde. Het COA registreerde in totaal 8000 incidenten. In meer dan de helft van de gevallen kwam de politie er aan te pas.

We treden al keihard op tegen misstanden en dat zullen we blijven doen.

Jos Wienen, burgemeester Katwijk

Volgens Wienen veranderen de cijfers niets aan de manier waarop wordt opgetreden tegen misstanden. "In zijn algemeenheid vind ik zedenmisdrijven buitengewoon ernstig", zegt Wienen. "We hebben er duizenden van in Nederland. Daar komen er nu 55 bovenop omdat we asielzoekers hebben, dat is ernstig."

"Daar moeten we bovenop zitten om te zorgen dat die zaken worden opgehelderd en die mensen worden aangepakt. Dat deden we al. Die cijfers geven daar geen nieuwe informatie over. Dus daar waar zich iets voordoet, treden we keihard op en dat zullen we blijven doen."

De VNG zal volgens Wienen vooral per gemeente bekijken wat de cijfers betekenen en hoe gemeenten daarmee om moeten gaan. "Ik heb dat voor mijn eigen gemeente ook gedaan", zegt Wienen. "Wij hadden in totaal 114 politie-incidenten in een azc met 1200 mensen. Op een totaal van 17.650 incidenten in de hele gemeente. Dat relativeert wel."

Ik kan tegen mijn mensen zeggen: er is gelukkig geen reden tot grote zorg.

Jos Wienen, burgemeester Katwijk

De cijfers gaan voornamelijk over datgene wat er binnen de azc's gebeurt. Wienen vraagt zich af wat dat voor de buitenwereld betekent. "Wat merken burgers van een gemeente ervan? In ons geval gaat het om twee winkeldiefstallen", zegt Wienen. "Voor de rest gaat het om incidenten op het azc. Ik kan tegen mijn mensen zeggen: gelukkig is er geen reden tot grote zorg."

Volgens Wienen is er meer context nodig bij de cijfers. "Ik denk dat mijn collega's daar ook voor zullen zorgen. Dat ze zeggen: mensen, we nemen alle incidenten serieus en we treden op. Maar laten we niet het beeld opwerpen dat er iets heel groots en gevaarlijks bezig is, want dit is gelukkig allemaal relatief."

"Nogmaals, we hebben het over twee winkeldiefstallen in een gemeente van 62.000 inwoners", zegt Wienen. "Dat zijn er twee te veel, maar dat is niet iets om de stormvlag voor te hijsen of te roepen dat we te maken hebben met een golf van criminaliteit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl