Winkelend publiek passeert het noodlijdende warenhuis V&D
NOS Nieuws

'Hulpcentrum nodig voor ontslagen winkelpersoneel'

CNV Vakmensen wil werknemers in de detailhandel te hulp schieten die hun baan kwijtraken door omvallende winkelketens. De bond is van plan om een 'landelijk mobiliteitscentrum detailhandel' op te richten om hen zo snel mogelijk naar ander werk te begeleiden, zegt een woordvoerder.

De bond heeft een oproep gedaan aan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, het UWV en werkgeversorganisatie Detailhandel Nederland om de handen ineen te slaan en geld beschikbaar te stellen. Eerder is dit ook gedaan in de vervoerssector en de glastuinbouw. Toen was de gezamenlijke steun "redelijk effectief".

Positief

Afgelopen weken zijn al gesprekken gevoerd over de mogelijkheden. Volgens CNV is er zowel vanuit het ministerie als uit de hoek van de werkgevers positief gereageerd op het initiatief.

De bond wil dat werklozen onder meer hulp krijgen bij het vinden van vacatures, bij het voeren van sollicitatiegesprekken en bij eventuele omscholing. Werknemers die al 10 of 20 jaar hetzelfde werk doen, staan ineens op straat. Ze hebben niet goed zicht op wat er allemaal mogelijk is.

Webshops

Onlangs zijn meerdere winkelketens failliet gegaan, zoals warenhuisketen V&D, drogisterijketen DA, elektronicaketen Klein en schoenenketen Manfield.

Bij webshops gaan de zaken juist erg goed en ontstaan er nieuwe vacatures. CNV hoopt een deel van de werklozen naar een nieuwe baan te begeleiden bij goedlopende online-ketens als Wehkamp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl