NOS Nieuws

Virtueel bezoek aan vernietigingskamp Sobibor

Het voormalige nazi-vernietigingskamp Sobibor is vanaf nu virtueel te bezoeken.

Het voormalige nazi-vernietigingskamp Sobibor uit de Tweede Wereldoorlog is voortaan virtueel te bezoeken. Belangstellenden kunnen met behulp van een 3D-bril kijken hoe het kamp er vroeger ongeveer heeft uitgezien en hoe het voormalige kampterrein in Polen er nu bij ligt.

Het gaat om een nieuwe presentatie in Nationaal Monument Kamp Vught, die vanochtend is geopend door staatssecretaris Van Rijn van VWS.

Reconstructie

Bezoekers kunnen vanaf dinsdag achter een bureau plaatsnemen en met een muis door het oude kamp Sobibor scrollen of wat er nu nog van over is. In het nazi-vernietigingskamp zijn zo'n 35.000 Nederlandse Joden vermoord.

Om alle sporen uit te wissen hebben de nazi’s het kamp in de oorlog met de grond gelijk gemaakt. Daarom is niet met 100 procent zekerheid te zeggen hoe het eruit heeft gezien. Onder meer op basis van verhalen van overlevenden en archeologische opgravingen is een reconstructie gemaakt.

Tijdens het virtuele bezoek aan het kamp in 1943 zijn lege barakken te zien, gaskamers, een treinperron en de woning van de kampcommandant. Er zijn geen mensen te zien, "geen SS'ers, herdershonden of heftige geluiden", zegt een woordvoerder van Van Rijn.

In samenwerking met onder meer Stichting Sobibor is gezocht naar een balans van wat wel en niet kan worden vertoond. Er zijn bijvoorbeeld wel zakken met kleding en haar zichtbaar.

Ooggetuigen

Op het terrein in Polen zijn nu niet veel sporen meer van de horror van destijds. Er vinden opgravingen plaats te midden van een bos, en er staan enkele monumenten.

De presentatie is gemaakt om de geschiedenis van de Holocaust niet verloren te laten gaan. Ooggetuigen vallen weg, maar hun verhalen moeten wel blijven bestaan voor jongere generaties, zegt Van Rijn.

Eerder is er een virtuele reconstructie gemaakt van het voormalige concentratiekamp Bergen-Belsen (Duitsland).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl