NOS NieuwsAangepast

Kiezers meer vertrouwen in de politiek

De Nederlandse kiezers lijken meer vertrouwen te krijgen in de politiek. In het derde kwartaal had 46 procent voldoende vertrouwen in de regering, dat is nu 52 procent.

De toename hangt volgens het SCP samen met de komst van het kabinet-Rutte.

Het vertrouwen is nog wel lager dan begin 2009, toen nog 59 procent vertrouwen in de regering had.

Partijvoorkeuren maken veel verschil. Vooral mensen die gestemd hebben op VVD of PVV zijn wat positiever, zegt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Uitgesproken

Ook mensen die op de SP stemden zijn positiever geworden. Aanhangers van de PvdA, D66 en GroenLinks zijn minder positief gestemd. Het vertrouwen onder CDA'ers bleef onveranderd op 73 procent.

Het SCP zegt dat na de komst van een nieuw kabinet het vertrouwen altijd stijgt. Als na een tijdje blijkt dat niet alle plannen worden waargemaakt, daalt het vertrouwen weer.

Het is volgens het SCP opmerkelijk dat bij PVV-stemmers het vertouwen in de politiek is toegenomen, omdat dit vaak proteststemmers zijn. Bij alle vorige onderzoeken waren ze uitgesproken negatief over de regering. Dat zijn ze nu ook, maar minder.

Geen greep

Ook het vertrouwen in grote ondernemingen, kranten, de rechtspraak en de Tweede Kamer is gegroeid. Over de eigen financiële situatie, de economie en de samenleving is de Nederlander niet positiever.

Verder zegt 29 procent van de kiezers geen greep te hebben op hun eigen toekomst en 39 procent is somber over de toekomst van de wereld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl