Thalita de Jong ANP

De Vlaamse Cant, de Italiaanse Lechner, de Tsjechische Nash, de Britse Harris of toch Thalita de Jong of Sophie de Boer? We krijgen een nieuwe wereldkampioen bij de vrouwen en dat maakt de race van zaterdag bij voorbaat uitermate leuk. 

De twee nog actieve vrouwen die de regenboogtrui hebben gewonnen doen niet mee. De Française Pauline Ferrand-Prevot, die vorig jaar in Tabor de wereldtitel pakte, heeft de hele winter niet kunnen veldrijden door een gebroken knieschijf. Het verhaal van Marianne Vos en haar langzame weg terug naar de top is bekend.

Wereldtitels vrouwen sinds

2015Ferrand-Prevot (Fra)Tábor (Tsj)
2014VosHoogerheide
2013VosLouisville (VS)
2012VosKoksijde (Bel)
2011VosSt. Wendel (Dui)
2010VosTábor (Tsj)
2009VosHoogerheide
2008Kupfernagel (Dui)Treviso (Ita)
2007Salvetat (Fra)Hooglede-Gits (Bel)
2006VosZeddam
2005Kupfernagel (Dui)St. Wendel (Dui)
2004Leboucher (Fra)Pontchâteau (Fra)
2003Van den BrandMonopoli (ita)

Het ligt voor de hand om Sanne Cant dit keer te noemen als de nieuwe wereldkampioene. De Vlaamse won vorig jaar in Tábor zilver en veroverde dit seizoen de wereldbeker. Bovendien won Cant met afstand de meeste wedstrijden én de wereldbekerwedstrijd op Tweede Kerstdag in Zolder, op het parcours waarop het zaterdag moet gebeuren. 

Toch denk ik dat we bij de vrouwen een verrassende winnares krijgen: Thalita de Jong. De Brabantse werd vierde in Zolder, maar dat was pas haar tweede grote cross van het seizoen. Omdat De Jong ook op de weg (goed) rijdt, begon ze later met crossen. Ze startte achteraan in het veld en uiteindelijk was haar achterstand op winnares Cant minder dan een halve minuut. 

Meeste power

Het relatief snelle parcours ligt De Jong goed. Na de wereldbekerwedstrijd werd De Jong Nederlands kampioene, trainde ze stevig in Spanje en stond ze vervolgens afgelopen zondag in Hoogerheide op het podium bij de laatste wereldbekerwedstrijd. Op een loodzwaar parcours. De Jong heeft enorme progressie gemaakt en heeft, hoewel ze pas 22 jaar oud is, de meeste power en snelheid van de favorieten.

Januari: Thalita de Jong snelt naar NK-titel veldrijden

Nikki Harris komt net tekort, voor Eva Lechner en Sophie de Boer is Zolder een te snel parcours. Katerina Nash, die ontbrak in Hoogerheide, zal vermoedelijk niet starten, Katherine Compton is al 38 en zit niet goed in haar vel en Cant heeft de enorme druk van het eigen publiek. Zij heeft ongeveer in haar eentje het veldrijden bij de vrouwen op de kaart gezet in Vlaanderen en dat is knap.

En De Jong? Die hoeft niets en mag alles. Zo werd ze – net 20 en pas een jaartje bezig in de modder – twee jaar geleden al achtste op het WK, een resultaat waar toen de schaduw van de winnende Marianne Vos overheen lag. Tijd om daar uit te stappen. De regenboog houdt niet van schaduw.

STER reclame