Muggen die het virus verspreiden worden verdelgd
NOS Nieuws

IOC voorziet geen olympische zika-problemen

Het Internationaal Olympisch Comité voorziet geen onoverkomelijke problemen door het zika-virus voor de Olympische Spelen van Rio. "We zijn ervan overtuigd dat er een veilige omgeving is voor succesvolle en aangename Spelen."

Brazilië kampt momenteel met een grote epidemie van het zika-virus, dat tot ernstige geboorteafwijkingen lijkt te kunnen leiden. De angst bestaat dat de honderdduizenden mensen die op de Spelen afkomen besmet kunnen raken of het virus mee terugnemen naar eigen land.

Van afgelasting van de Spelen is volgens het Braziliaanse olympische comité geen enkele sprake. "Dat is echt nog nooit ter sprake gekomen. Onmogelijk. Er is geen enkele reden dat te doen."

Controles

In Brazilië worden de olympische locaties dagelijks gecontroleerd op plassen stilstaand water, waar de larven leven van de muggen die het virus verspreiden. Ook worden de muggen in stadions verdelgd met gas.

Het IOC houdt nauw contact met de wereldgezondheidsorganisatie WHO over de veiligheid van spelers en toeschouwers. In een memo aan de nationale olympische comités wordt hun aangeraden lange kleding te dragen en anti-muggenmiddelen te gebruiken.

Voordeel is dat de Spelen worden gehouden in augustus, als het winter is op het zuidelijk halfrond. Daardoor worden er minder muggen verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl