ANP
NOS Nieuws

'Meer botsingen met vogels op Schiphol'

Het aantal botsingen tussen vliegtuigen en vogels rondom Schiphol is vorig jaar toegenomen, na jaren van daling. Volgens KLM is het aantal bijna verdubbeld ten opzichte van het jaar ervoor, toen er zeker 250 incidenten waren, meldt het Parool.

Schiphol zelf heeft geen getallen paraat, maar kan wel zeggen dat het aantal "wat hoger zal uitkomen" door de relatief hoge temperaturen in 2015. Door de zachte winter is er eerder en meer voedsel voor vogels, overleven meer jonge vogels en migreren veel vogels niet verder naar het zuiden.

Eerder was de kans op 'birdstrikes' het grootst tussen juli en oktober, maar door het warme weer speelt het probleem nu het hele jaar door. Eerder deze week moest bijvoorbeeld een KLM-vliegtuig terugkeren door een kapotte motor na een botsing met zes meeuwen op de landingsbaan, een unicum in januari.

Onvoldoende maatregelen

Vogelbioloog Luit Buurma zegt in de krant dat Schiphol momenteel onvoldoende maatregelen neemt tegen de vogelbotsingen. "De claim dat er binnen een straal van twintig kilometer afdoende maatregelen worden getroffen, valt niet waar te maken." Hij verwacht dat de problemen groter worden met de opening van Lelystad Airport "met vliegroutes precies op een plek waar nu alle vogels zitten die bij Schiphol worden weggejaagd".

Internationaal wordt er ook met argusogen gekeken naar de effecten van de klimaatveranderingen op de veiligheid van het luchtverkeer. Later dit jaar komt de internationale organisatie voor de burgerluchtvaart ICAO bijeen om de kwestie te bespreken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl