Tegenstanders van het azc legden in november halve varkenskoppen neer
NOS Nieuws

Azc-bijeenkomst Enschede afgelast vanwege veiligheid

De gemeente Enschede heeft een informatiebijeenkomst die dinsdag zou worden gehouden over de komst van een asielzoekerscentrum afgelast. Burgemeester Van Veldhuizen zegt dat hij de veiligheid onvoldoende kan garanderen.

"We zien dat de democratie steeds vaker het slachtoffer dreigt te worden van intimidatie, dreiging en geweld. Dat is onacceptabel", schrijft hij in een verklaring. Of er specifieke bedreigingen zijn binnengekomen, is niet duidelijk.

Enschede heeft met het COA afgesproken dat er een azc komt in de wijk Eschmarke aan de oostkant van de stad. Het centrum zou maximaal tien jaar lang plaats moeten bieden aan 600 asielzoekers. De gemeenteraad ging in september akkoord, ondanks felle protesten van tegenstanders.

Gehalveerde varkenskoppen

Na het besluit van de gemeenteraad gingen de protestacties door. Zo was er eind oktober een demonstratie, die voortijdig werd beëindigd omdat sommige deelnemers de Hitlergroet brachten. Een kleine maand later werden er twaalf gehalveerde varkenskoppen neergelegd op de plek van het toekomstige azc.

Tijdens de bijeenkomst van aanstaande dinsdag wilde de Stadsdeelcommissie Oost de omwonenden bijpraten over de komst van het azc. Afgelopen dinsdag was er ook al een bijeenkomst. Toen hebben de directe buren een keuze gemaakt uit vier schetsontwerpen voor het centrum. Tijdens die bijeenkomst werd ook al duidelijk dat veel omwonenden de komst van een groot azc in hun wijk niet zien zitten.

Moeilijke onderwerpen

Burgemeester Van Veldhuizen zit ermee in zijn maag dat hij de bijeenkomst van dinsdag moet annuleren. Hij hoopt dat hij de sfeer in Enschede kan verbeteren. "Ik ga de komende tijd in overleg met alle betrokkenen over hoe we in de toekomst in Enschede het democratisch gesprek over moeilijke onderwerpen mogelijk kunnen maken en vasthouden. Dat is het begin van onze rechtsstaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl