De eindzege kan Magnus Carlsen bijna niet meer ontgaan
NOS Sport

Eindzege Tata lonkt voor Carlsen

Het moet wel heel raar lopen wil wereldkampioen Magnus Carlsen niet met de overwinning van het Tata-toernooi van dit jaar aan de haal gaan.

In de voorlaatste ronde won de Noor van ex-wereldkampioene Hou Yifan, terwijl zijn naaste concurrent in het klassement, Fabiano Caruana, tegen de Azerische grootmeester Sjachriar Mamedjarov niet verder kwam dan remise.

Caruana had in een Alapin aanvankelijk de betere papieren, maar moest ten slotte nog voor zijn halfje vechten. Carlsen en Hou gingen in een Russische partij lang gelijk op tot de Chinese blunderde en door dameruil op slag in een verloren eindspel belandde.

Theoretische kans

Caruana kan in theorie nog langszij komen, maar Carlsen staat een vol punt voor. Al heeft hij in de laatste twee ronden een wat zwaarder programma, hij zal de kans op een vijfde toernooizege- waarmee hij het record van Vishy Anand evenaart- zich niet laten ontglippen.

De Chinees Ding Liren baande zich een weg naar de derde plaats dankzij winst met zwart tegen Jevgeni Tomasjevski in een Catalaanse partij van 53 zetten.

Anish Giri kwam in een Rossolimo met zwart in problemen tegen Michael Adams, maar ontsnapte met remise toen de Brit blunderde. Loek van Wely scoorde ook een halfje in een echte "koffiehuispartij" met wit tegen David Navara.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl