Theorie-examen
NOS Nieuws

'CBR past theorie-examens aan na gesjoemel'

Het theorie-rijexamen van het CBR wordt aangepast omdat er nu veel mee wordt gesjoemeld. Deskundigen zullen de examenstof en alle 4000 examenvragen tegen het licht houden. Daarbij letten ze speciaal op de formulering van de vragen en de mogelijkheid om er ezelsbruggetjes op los te laten, meldt RTL Nieuws.

In de praktijk blijkt dat kandidaten nu massaal gebruik maken van stoomcursussen die niet de verkeersregels bijbrengen, maar trucs en foefjes om de examenvragen correct te beantwoorden. Zo blijken er vaste patronen in de vraagstelling te zitten die het voor de kandidaat makkelijker maken het correcte antwoord te geven. Uit interne stukken van het CBR blijkt dat zeker 22 rijscholen hun leerlingen zo op het examen voorbereiden.

Verder krijgen examinatoren de opdracht om kandidaten tijdens het afrijden strenger te ondervragen over de verkeersregels. Dat hoorde al bij hun taken, maar vanaf nu moeten ze er extra aandacht aan besteden.

Door de mand

Het CBR verwacht dat kandidaten die de stof niet beheersen, daarbij door de mand vallen.

Voorzitter Pieter van Vollenhoven van de stichting Maatschappij en Veiligheid vindt dat mensen die hun theorie-examen hebben gehaald dankzij een cursus bij een 'turbo-theorieschool', het examen moeten overdoen. CBR-directeur Verstraeten zei tegen RTL Nieuws dat het juridisch mogelijk is om dat te doen, maar of dat ook zal gebeuren is onduidelijk. Het CBR is onbereikbaar voor commentaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl