NOS Nieuws

Stichting wil dat Staatsloterij voorlopig geen prijzen uitkeert

De Stichting Loterijverlies wil dat de Staatsloterij voorlopig geen prijzen meer mag uitkeren en geen winsten meer mag overmaken aan de Nederlandse Staat. Dat is de inzet van een kort geding dat dinsdag dient in Den Haag.

De stichting maakte deze week bekend dat ze van de Staatsloterij een schadevergoeding van in totaal 300 miljoen euro eist namens 193.000 deelnemers aan de stichting. Dat zou de waarde zijn van de loten die deze deelnemers hebben gekocht tussen 2000 en 2008, inclusief rente.

Volgens de deelnemers zouden ze de loten niet hebben gekocht als duidelijk was geweest wat de winstkansen waren. Die waren toen kleiner dan werd voorgesteld, oordeelde de Hoge Raad vorig jaar. De stichting wil dat de kosten van de loten worden terugbetaald.

Dwangsom

Om te voorkomen dat de Staatsloterij de megaclaim niet kan betalen, wil de stichting dat voorlopig wordt gestopt met het uitbetalen van prijzen aan winnaars en afdrachten aan de Staat. Ook eist de stichting een voorschot van 10 miljoen euro voor de al gemaakte en nog te maken kosten.

Verder wil de stichting dat de Staatsloterij binnen een week een overzicht geeft van het eigen vermogen. Als de Staatsloterij dat niet doet, moet er een dwangsom van 10.000 euro per dag worden opgelegd, is de eis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl