In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Moeder beboet om dronken meisje op feestje van dochter

Ouders die een feestje organiseren voor hun kind zijn verantwoordelijk voor het alcoholgebruik van minderjarigen op dat feestje. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald, meldt een verslaggever van Omroep West.

De rechter veroordeelde vandaag een vrouw uit De Lier tot een geldboete van 100 euro. Twee jaar geleden werd een 14-jarig meisje onwel op een 'sweet sixteen party' van de dochter van de vrouw. Het meisje kwam laveloos in het ziekenhuis terecht.

1,1 promille

Het feestje was in een bedrijfskantine in De Lier. Het 14-jarige meisje was een van de gasten. Ze belandde uiteindelijk in het ziekenhuis met 1,1 promille alcohol in haar bloed. Bij een gemiddeld meisje van die leeftijd komt dat overeen met ongeveer vier glazen alcohol.

De veroordeling van de vrouw die het feestje organiseerde is volgens de persrechter een signaal aan andere ouders. Het betekent dat ouders moeten opletten of er op het feestje van hun kind geen minderjarigen zijn die te veel alcohol drinken.

Jij bent verantwoordelijk voor wat er op jouw feestje gebeurt. Als er op jouw feestje minderjarigen dronken worden is dat strafbaar.

Persrechter Yolande Wijnnobel

De veroordeelde moeder zegt dat haar niets te verwijten valt, omdat het meisje sterke drank gedronken zou hebben. Dat zou de moeder helemaal niet hebben geschonken. De rechter zegt dat de vrouw dit geweten moet hebben, omdat de politie lege flessen sterke drank op de bar aantrof. Volgens de rechter had de vrouw moeten voorkomen dat het 14-jarige meisje zoveel kon drinken dat ze uiteindelijk moest worden afgevoerd.

Verzachtende omstandigheden

De vrouw kreeg een geldboete van 400 euro, waarvan 300 euro voorwaardelijk. De officier van justitie eiste 60 uur werkstraf, waarvan 30 uur voorwaardelijk. De straf viel lager uit, omdat het voorval al twee jaar geleden is gebeurd. De vrouw heeft dus al twee jaar met de gebeurtenis in haar hoofd moeten rondlopen.

De rechter benadrukte dat het niet verboden is om alcohol te schenken op een privéfeestje. Dat feit wordt de vrouw dan ook niet verweten, maar dus wel dat er sterke drank is geschonken en het meisje in het ziekenhuis terechtkwam.

Iedereen moet nu wel weten dat als je zoiets toelaat, je een kind beschadigt.

kinderarts Nico van der Lely

Terecht

Kinderarts Nico van der Lely van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft en vertegenwoordigers van de belangenorganisaties Ouders van Waarde en oudersonline.nl zijn blij met de veroordeling van de moeder. Dat zeggen ze tegen Omroep West. Volgens hen is het een goed signaal dat ouders die een feestje organiseren ook verantwoordelijk zijn voor het alcoholgebruik van alle minderjarige bezoekers op dat feestje.

Advertentie via Ster.nl