NOS Nieuws

Schippers stelt macht farmaceutische industrie ter discussie

Patiënten moeten sneller toegang krijgen tot nieuwe medicijnen voor lagere prijzen, vindt minister Schippers. De machtspositie van farmaceuten is wat haar betreft niet langer vanzelfsprekend.

Schippers zegt al langer dat er iets moet gebeuren aan dure nieuwe medicijnen, maar het is voor het eerst dat ze zich zo uitspreekt over de machtspositie van de farmaceutische industrie. "We kunnen medicijnen alleen voor lagere prijzen toegankelijker maken voor zieken als we de discussie openen over zaken die tot nog toe onbespreekbaar waren, zoals de machtspositie van de farmaceutische industrie".

Ziekenhuisbestuurders AMC en VUMC gaven afgelopen jaar ook felle kritiek op de macht van farmaceuten. Zij bekritiseren bedrijven om hun "nodeloze prijsopdrijving", hun "enorme winsten" en de "agressieve wijze van onderhandelen".

Schippers wil onder meer dat de Europese Unie de "vele regels'' die de industrie beschermen onder de loep neemt. De regels ontstonden om vernieuwing te stimuleren, maar nu worden ze volgens haar door de farmaceuten gebruikt om hun monopoliepositie te behouden.

Spectaculair

Schippers vindt dat het zo niet langer kan. "Het gaat steeds vaker om complexe medicijnen voor kanker en om nieuwe geneesmiddelen voor voor kleine groepen ernstig zieken. De medicijnen kunnen de kwaliteit van leven spectaculair verbeteren en zelfs mensen genezen. Maar ze zijn ongekend duur en dreigen daarmee te leiden tot onbetaalbare zorg, wat ten koste zal gaan van andere patiënten".

De Europese regels zullen, zonder dat daarbij de veiligheid in het geding komt, flexibeler moeten worden. Dan kunnen de prijzen omlaag, zegt Schippers. Ook op nationaal niveau kan er veel gebeuren, ziekenhuizen moeten hun krachten bundelen om betere prijsafspraken te kunnen maken, aldus de minister.

Schippers: macht farmaceutische industrie ter discussie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl