NOS Nieuws

Geen geld voor opknapbeurt van belabberde Brusselse tunnels

  • Joris van Poppel

    Correspondent België

  • Joris van Poppel

    Correspondent België

Ze zijn oud, slecht onderhouden en er vallen stukken beton uit het plafond. De autotunnels in Brussel verkeren in belabberde staat. De stad moet ze opknappen, maar geld ontbreekt.

Brussel heeft 25 tunnels, die cruciaal zijn voor de bereikbaarheid van de stad. Door de langste, de 2,5 kilometer lange Leopold II-tunnel, rijden dagelijks 80.000 auto's. Kabels liggen los, de wandbekleding ontbreekt en het aantal borden en verkeerslichten is minimaal.

Vorige week vielen er brokstukken uit het plafond. De tunnel was uren dicht en wordt nu ’s nachts geïnspecteerd.

De Stefaniatunnel is helemaal afgesloten. Dit is de tunnel waar het beton vorige week naar beneden kwam. Het betonijzer in het plafond is verroest en er zijn scheurtjes.

Nu de tunnel uit 1957 dicht is, ontstaan grote verkeersproblemen in de stad. De renovatie gaat naar verwachting een jaar duren.

De stad wordt onbereikbaar, klagen ondernemers. Volgens de Brusselse Kamer van Koophandel overweegt een op de drie bedrijven te vertrekken vanwege het verkeersinfarct.

Brusselse tunnels levensgevaarlijk

Brussel is een van de drukste autosteden van Europa. Als de tunnels dicht zijn, wordt de verkeerschaos nog groter en de files nog langer.

Volgens de Brusselse minister Pascal Smet (Mobiliteit) is er een miljard euro nodig om de tunnels de komende dertig jaar op te knappen. Zijn collega die over de begroting gaat, wil tol heffen om de renovatie te financieren.

Geïnspecteerd

Dat voorstel stuitte meteen op een veto van Vlaamse politici. Die vinden dat de Brusselse overheid al genoeg geld krijgt en niet nog meer kan vragen van de vele Vlamingen die van de tunnels gebruik maken.

Onduidelijk is waar de stad dan het geld voor de opknapbeurt vandaan moet halen. De komende maanden worden vijf tunnels versneld aangepakt. Daarnaast worden alle tunnels grondig geïnspecteerd. In maart moet er een renovatie-plan zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl