NOS Nieuws

Uitvinder muurplug en 'patentkoning' Arthur Fischer overleden

De Duitse uitvinder Artur Fischer is op 96-jarige leeftijd overleden. Hij is wereldberoemd geworden door de uitvinding van muurpluggen en de constructiedozen van Fischertechnik.

Fischer heeft meer dan 1100 patenten ingediend in Duitsland, waaronder die voor gesynchroniseerd flitslicht voor fotocamera's. Hij wordt ook wel de 'patentkoning' genoemd.

  • Fischer pluggen
  • Constructiedozen van Fischertechnik

Fischer werd na zijn schooltijd naar het front gestuurd. Na de Tweede Wereldoorlog zette hij, nadat hij het flitslicht had uitgevonden, zijn eigen bedrijf op in het Zwarte Woud.

Tien jaar later - in 1958- sloeg hij een grote slag met de uitvinding van de plug. Hij creëerde ook stalen ankers, boorgereedschap en bevestigingssystemen voor cement. Maar ook bekerhouders, cd-boxen en verzamelbakken.

In 2014 ontving hij de oeuvreprijs, toegekend door het Europees Octrooibureau aan bijzondere uitvinders voor hun bijdrage aan technologische, sociale en economische vooruitgang.

Aan zijn naam is ook een prijs verbonden: de Artur Fischer Uitvindersprijs. Die wordt iedere twee jaar uitgereikt aan studenten en schoolklassen.

Vereiste

"Belangrijk is dat je partners hebt en vertrouwen", verklaarde Fischer eens zijn succes. "Ik heb altijd partners gehad die vertrouwen in mij hadden en die mij met ideeën en geld hebben ondersteund."

Hoe hij aan zijn uitvindingen kwam? "Door het herkennen van een tekort", aldus Fischer. "En de tweede vereiste is dat je je verdiept in een onderwerp dat je niet kent." Dat was volgens hem ook het geval bij het uitvinden van de muurplug.

Artur Fischer stierf in de plaats Waldachtal, in het zuiden van Duitsland. Daar werd hij in 1919 ook geboren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl