Burgemeester Van der Werff van de gemeente Noordoostpolder
NOS Nieuws

'Media Luttelgeest weggestuurd omdat ze geen afstand hielden'

Burgemeester Van der Werff heeft gisteren journalisten geweerd bij een informatieavond over de opvang van extra vluchtelingen in Luttelgeest om de deelnemers vrijuit te kunnen laten spreken.

Hij erkent dat een ongebruikelijk middel is, maar het belang van de omwonenden stond volgens de burgemeester voorop. "Iedereen moest zich die avond vrijelijk kunnen uitspreken. Dat is de reden waarom de bijeenkomst in beslotenheid plaatsvond. Media waren niet welkom, omdat omwonenden zich dan geremd kunnen voelen in hun meningsuiting", zegt Van der Werff in een verklaring.

Hij zei dat een noodverordening werd uitgevaardigd omdat de pers niet op afstand wilde staan. Journalisten van Omroep Flevoland werden door de politie weggestuurd. Van der Werff zegt dat de journalisten wisten dat ze niet welkom waren.

Ook benadrukt hij dat de omroep foutieve informatie verspreidde. Zo zou de omroep gemeld hebben dat het college al een besluit had genomen over de kwestie, terwijl dat niet het geval is.

Gang naar rechter

Het Genootschap van Hoofdredacteuren heeft bezwaar gemaakt tegen het inzetten van de noodverordening. Omroep Flevoland stapt naar de bestuursrechter. "Dit kunnen we niet over onze kant laten gaan", zegt hoofdredacteur Berends.

Luttelgeest vangt nu 1400 asielzoekers op. Het COA heeft verzocht om de opvang van nog eens 450 mensen. Volgens de gemeente is de besloten bijeenkomst gisteren "redelijk rustig" verlopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl