Getty Images

De tenniswereld is van plan om vanaf 2017 een nieuw tennistoernooi te lanceren naar het idee van de Ryder Cup in het golf. Het evenement moet de strijd worden tussen de beste tennissers van Europa en de rest van de wereld en krijgt de naam Laver Cup, vernoemd naar de Australische tennislegende Rod Laver.

Het toernooi is bedacht door managementbureau Team8, dat onder anderen Roger Federer vertegenwoordigt, en heeft de steun van de Australische tennisbond en de vermogende zakenman Jorge Paulo Lemann uit Brazilië. 

Het format van de driedaagse Laver Cup, die met uitzondering van olympische jaren elk jaar zal worden gehouden, is dat elk team een captain krijgt die de vier hoogst geklasseerde spelers kan opstellen en daarnaast nog twee vrije keuzes mag maken. Elke dag worden er drie enkelspelpartijen en één dubbelspel gespeeld.

Het moet niet het karakter van een demonstratietoernooi krijgen.

Roger Federer over de Laver Cup

"Hopelijk wordt het een toernooi dat iets gaat betekenen, heel interessant in ieder geval", reageert Federer op het idee. "Het moet een toernooi worden waarbij je alles wilt geven, want anders krijgt het het karakter van een demonstratietoernooi, zoals we die overal ter wereld al hebben."

"Ik heb nog nooit een dubbel gespeeld met Novak Djokovic of Rafael Nadal, dus dat zou daar voor het eerst kunnen zijn", aldus Federer.

Eerste editie in Europa?

De eerste editie wordt vermoedelijk in september 2017 gehouden in Europa, dat momenteel verreweg de beste spelers voortbrengt. De topzes van de huidige wereldranglijst is Europeaan, de hoogst geklasseerde niet-Europeaan is de Japanner Kei Nishikori. 

De toptennissers zijn niet verplicht aan de Laver Cup deel te nemen, maar volgens de Australische tennisbond zijn de eerste reacties positief.

STER reclame