Arrestantenbusje bij gerechtshof Leeuwarden ANP

'Politie te veel tijd kwijt aan vervoer arrestanten'

tijd van publicatie

Door de sluiting van ongeveer 200 politiebureaus duurt het vervoer van arrestanten flink langer. Daardoor komt het gewone politiewerk op straat in gevaar, stelt de Inspectie Veiligheid en Justitie in een rapport dat deze week naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Volgens de inspectie kunnen de rijtijden naar een bureau of een cellencomplex oplopen "tot wel twee uur". "De inspecties zien daarin een risico voor de inzetbaarheid van blauw op straat en andere politietaken."

De komende jaren wordt ongeveer de helft van de 400 politiebureaus gesloten, voornamelijk op het platteland. In plaats daarvan worden politieposten ingericht, waar een deel van de tijd een wijkagent aanwezig is. De posten zijn niet voorzien van cellen. 

Tekort aan auto's 

Volgens vier Twentse burgemeesters is er inmiddels ook een tekort aan politieauto's op het platteland. Zij hebben daarover een brandbrief verstuurd. 

Burgemeester Sijbom van Losser zei in het NOS Radio 1 Journaal dat de politiek het probleem moet oplossen. Het gebrek aan vervoer op het platteland is slecht voor de zichtbaarheid van agenten, die ook minder snel op ter plaatse kunnen zijn. "Als dit is wat de Nationale Politie ons brengt, is dat een slechte zaak."

Minister Van der Steur zei voor de ministerraad dat hij zich bewust is van het probleem. "Ik begrijp de zorgen. Er is landelijk geen sprake van een tekort aan politieauto's, maar er is een verdeelprobleem en dat moet worden opgelost."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Politie te veel tijd kwijt aan vervoer arrestanten

STER reclame