EPA
NOS Nieuws

Gezinshereniging Duitsland opgeschort

Duitsland schort de gezinshereniging voor vluchtelingen uit oorlogsgebieden voor twee jaar op. Dat heeft vice-kanselier Gabriel bekendgemaakt na topoverleg in de coalitie van de regering-Merkel.

Als er tussen Europa en Turkije afspraken komen om vluchtelingen legaal door te laten, zoals PvdA-leider Samsom vanochtend voorstelde, zou wel voorrang moeten worden gegeven aan gezinsherenigers.

Binnen de Duitse regering was al enige tijd onenigheid over gezinsherenigingen. Hoewel die door de enorme stroom vluchtelingen praktisch niet uit te voeren is, moesten de partijen tot een akkoord komen om de achterban te laten zien dat ze de situatie nog in de hand hebben.

De regering-Merkel heeft ook plannen om Marokko, Tunesië en Algerije op de lijst van veilige herkomstlanden te zetten. Dat maakt het eenvoudiger om economische vluchtelingen uit die landen uit te zetten. In Duitsland moeten landen expliciet als veilig worden aangemerkt om dat mogelijk te maken. Een definitief besluit is nog niet genomen.

Plan-Samsom

Gabriel reageerde vanavond niet rechtstreeks op het plan-Samsom. Hij zei wel dat Duitsland er voorstander van is dat Europa en Turkije afspraken maken over het legaal doorsturen van migranten. Voorwaarde is dat er een terugkeerovereenkomst met Turkije komt, zodat illegaal ingereisde migranten worden teruggestuurd.

Het Nederlandse plan, zoals het plan-Samsom in Duitsland wordt genoemd, is in Berlijn voorzichtig positief ontvangen. De politiek commentator van de commerciële zender N-TV noemt het "plausibel" en "een uitweg". De Berlijnse krant Tagesspiegel schrijft in een commentaar dat het goed is dat vluchtelingen de illegale route niet meer hoeven te nemen, maar heeft ook nog veel vragen over de uitwerking. Bovendien noemt de krant 250.000 vluchtelingen per jaar voor de hele EU te weinig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl