Gelderland kleurt langzaam roze voor Giro

Nog 99 dagen te gaan tot de eerste grote wielerronde van 2016 van start gaat. In Apeldoorn nog wel. En aangezien het de 99ste Giro d'Italia is, stonden ze daar donderdag in Gelderland graag even bij stil.

De wielerwereld was uitgenodigd in zowel Nijmegen als Arnhem om alvast de leiderstruien te bewonderen. En ook de originele gouden trofee werd ingevlogen voor de gelegenheid. 

 Vijfde keer in zeven jaar tijd

Nederland weet inmiddels hoe het om moet gaan met dit soort evenementen. Het is al de vijfde keer in zeven jaar tijd dat één van de drie grote wielerrondes op eigen bodem begint. "Als je ziet wat er hier altijd op afkomt qua publiek", geeft Erik Breukink, ambassadeur van Giro Gelderland, één van de redenen. "En die organisatoren hebben toch wat met Nederland. We zijn toch goed in het organiseren van zoiets groots." 

Etappe 1: een tijdrit door Apeldoorn GiroGelderland.nl

Op vrijdag 6 mei barst het roze spektakel los met een tijdrit in Apeldoorn, gevolgd door twee relatief vlakke etappes naar Arnhem en Nijmegen. 

De organisatie, Giro Gelderland, heeft voor de gelegenheid vier ambassadeurs aangewezen. Drie oud-renners met een Giro-verleden: Erik Breukink (twee keer op eindpodium), Johan van der Velde (meervoudig etappewinnaar en beroemd vanwege de passage over de Gavia in 1988) en Jean-Paul van Poppel (viervoudig etappewinnaar). En de vierde, Cees Priem, haalde de Giro-start naar Gelderland.

Van der Velde sluit Nederlands succes niet uit. "We hebben een redelijk goede generatie wielrenners", weet Van der Velde. Hij doelt daarmee onder anderen op Tom Dumoulin, één van de kanshebbers voor de eerste roze trui in Apeldoorn. "Hij gaat zeker tot de favorieten behoren", stelt Breukink.

Hoenderloo loopt warm voor de Giro d'Italia NOS

Ondertussen is het één goed-nieuws-show van de organisatie. Aan vrijwilligers in de provincie geen gebrek, de financiën zijn op orde en er zijn al zo'n 1.500 zogeheten 'side-events' gepland. 

En de provincie kleurt al letterlijk roze door het ophangen van bijvoorbeeld roze fietsen (in onder meer Batenburg, Hoenderloo en Apeldoorn) en het roze kleuren van de bekende John Frostbrug in Arnhem en de Mariënburg in Nijmegen. Het aftellen is begonnen.

STER reclame