CBR ANP

Rijscholen weten precies welke vragen het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen kan stellen in het theorie-examen. Een aantal rijscholen maakt gebruik van die kennis en zorgt met allerlei trucjes dat zo veel mogelijk kandidaten slagen. Dat meldt RTL Nieuws

De cursisten kunnen zich zo volgens RTL in een paar uur voorbereiden op het theorie-examen. Uit interne stukken van het CBR, die RTL in handen heeft, blijkt dat zeker 22 rijscholen hun leerlingen zo op het examen voorbereiden. 

Het slagingspercentage zou bij sommige scholen zijn opgelopen tot 87 procent. Het landelijk gemiddelde ligt rond de 40 procent.

Turbotheorie

Er zouden meer dan twintig trucs zijn die de cursisten moeten leren, waarmee ze weten hoe ze bepaalde types vragen moeten beantwoorden.

Zo zou het antwoord op een vraag waarin het woord 'invloed' staat altijd 'ja' moeten zijn. (bijvoorbeeld: 'Heeft het rijden met open raam invloed op het brandstofverbruik?' Antwoord: ja.)

Volgens RTL Nieuws deden vorig jaar 30.000 examenkandidaten zo'n cursus 'turbotheorie'. Dat is tien procent van het totaal aantal kandidaten.

'Examen gekraakt'

Uit de documenten die RTL Nieuws heeft, zou blijken dat het CBR een vermoeden heeft van de praktijken, maar er niets mee doet.

Een deskundige zegt dat het CBR-examen op deze manier gekraakt is. De leerlingen doen 's ochtends een cursus en 's middags examen. Zo zitten de tips en antwoorden nog vers in hun geheugen. 

De cursus is volgens de deskundige gericht op het slagen voor het examen, maar heeft geen nut voor het leren van de verkeersregels.

CBR bezorgd

In een reactie zegt het CBR dat er inderdaad zorgen zijn over de verkeersveiligheid, met mensen die op deze manier hun rijbewijs halen. 

Het bureau kent de praktijken en weet welke rijscholen erbij betrokken zijn, maar zegt ook dat er weinig tegen te doen is. Het is volgens het CBR aan de kandidaten zelf om te bepalen hoe ze zich op het examen voorbereiden.

Naar aanleiding van eerdere incidenten zijn er al maatregelen genomen. Zo zijn er meer dan duizend nieuwe vragen. Met hulp van deskundigen is ook geprobeerd om te voorkomen dat kandidaten trucjes kunnen gebruiken om het juiste antwoord te weten.

STER reclame