NOS Nieuws

Brabant tegen carnavalstoeristen: geen alaaf en gedraag je

Brabantse carnavalsorganisaties gaan door Nederland een informatiefolder verspreiden om voorlichting te geven over het jaarlijkse feest. 'Carnavalstoeristen' zouden namelijk een verkeerd beeld hebben van het feest. De folders komen te liggen bij VVV's, maar ook bij azc's.

"We merken al jaren dat mensen, die van buitenaf het feest komen vieren, niet goed weten wat carnaval is", zegt Rob van de Laar, voorzitter van de Brabantse Carnaval Federatie. "Die roepen in Den Bosch opeens 'Alaaf' terwijl niemand dat hier zegt. Ze denken ook dat carnaval een losbandig feest is, waar je maar alles mag doen. Aan vrouwen zitten bijvoorbeeld. Dat is het natuurlijk niet, ook hier gelden de fatsoensregels."

Folder vol carnavalsfatsoen voor feestgangers van boven de rivieren

Er zijn geen cijfers bekend over seksueel geweld tijdens carnaval. De politiekorpsen in Brabant zeggen wel dat carnavalsgasten van boven de rivieren denken dat alles mag tijdens het feest en daardoor losse handjes hebben. Maar specifieke meldingen zien zij niet. Het Centrum Seksueel Geweld ziet ook geen significante stijging van het aantal meldingen, "maar het komt ongetwijfeld voor", zegt een woordvoerder. "Maar de vraag is of het gemeld wordt".

De folder wordt volgende week verspreid op VVV's en ook in asielzoekerscentra in Noord-Brabant en Limburg. Daar komt een folder te liggen in verschillende talen. "We willen iedereen uitleg geven over carnaval, ook vluchtelingen in opvanglocaties", zegt Van de Laar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl