Bij de explosie raakte meerdere mensen gewond
NOS Nieuws

Celstraf geëist tegen man die met gasexplosie zelfmoord wilde plegen

Het Openbaar Ministerie heeft dertig maanden celstraf, waarvan de helft voorwaardelijk, geëist tegen een 68-jarige man in wiens woning in de Moddermanstraat in Rotterdam vorig jaar februari een gasexplosie ontstond.

Volgens het OM heeft de man de ontploffing opzettelijk veroorzaakt met een aansteker nadat hij de gasslang had losgekoppeld. De man, een voormalig dominee, wilde een einde aan zijn leven maken.

De gasexplosie veroorzaakte een enorme ravage. De gevel van het flatgebouw werd vernield. Dertien mensen, onder wie de veroorzaker van de explosie, raakten gewond. Ook woningen in de omgeving raakten beschadigd. Zo’n 150 mensen moesten tijdelijk hun huis uit. Een aantal woningen werd voor langere tijd onbewoonbaar. De schade loopt in de miljoenen.

Crisisopvang

De verdachte heeft een psychiatrisch verleden en is de afgelopen veertig jaar verschillende keren in inrichtingen opgenomen geweest. Kort voor de explosie was hij uit de crisisopvang ontslagen en naar huis gestuurd. Dat zag hij niet zitten, vertelde hij de rechtbank, en hij speelde met gedachten om een einde aan zijn leven te maken.

De psychiatrische hulp aan de man faalde, blijkt uit het dossier. Zo kreeg hij verkeerde behandelingen en werd hij slecht begeleid. Door bezuinigingen werd de inrichting waar hij verbleef gesloten. Zelf zag hij het helemaal niet zitten om weer zelfstandig te wonen. "Ik werd naar huis gestuurd maar redde het niet zelf. Ik ben in de steek gelaten. Als je twintig jaar geleden vanuit een inrichting naar huis ging, werd je begeleid. Nu niet meer."

Ook het OM constateert dat de man vorig jaar niet de hulp heeft gekregen die hij nodig had. "U zag het niet meer zitten en raakte in paniek", zei de officier van justitie tegen de verdachte.

Toerekeningsvatbaar

Wat de man vorig jaar februari precies heeft gedaan weet hij niet meer. "Ik herinner me dat ik iets met gas en een aansteker heb gedaan. En dat er een ontploffing was", vertelde hij de rechters. Uit het forensisch onderzoek blijkt dat de man de gasslang in de keuken heeft losgekoppeld. Het gas heeft vermoedelijk urenlang vrij de woning kunnen instromen.

Volgens deskundigen is de man sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Door de decentralisaties en bezuinigingen in de zorg moeten mensen met psychische problemen steeds vaker zelfstandig gaan wonen. Woningcorporatie Havensteder, de eigenaar van de flat aan de Moddermanstraat, erkent dat deze bewoners overlast en incidenten kunnen veroorzaken. "Dat is niet altijd te voorkomen, maar we werken daar wel hard aan", stelt een woordvoerder.

Havensteder kan dat niet alleen. "Als sociale verhuurder zijn wij niet toegerust om deze kwetsbare mensen te monitoren en te ondersteunen of te helpen. In onze woningen wonen ze zelfstandig met alle vrijheid die daar bij hoort. Een sluitende aanpak van gemeenten, politie, ggz-instellingen en maatschappelijke organisaties is hierbij onmisbaar. Het is belangrijk dat alle partijen hun verantwoordelijkheid nemen", aldus de woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl