Twee zelfrijdende busjes gaan vandaag in Wageningen de openbare weg op. De WEpods hebben geen stuur of chauffeur. Ze rijden helemaal automatisch. De route is geprogrammeerd en apparatuur als camera's, laser, radar en gps leest de omgeving uit. 

Als er iets onverwachts gebeurt, wordt vanuit een controlekamer de besturing overgenomen. Omdat de wet een chauffeur vereist, is er wel een steward aan boord. Maar die is alleen aanspreekpunt voor de passagiers en bedient het voertuig niet.

De busjes hebben plaats voor zes personen en rijden in de proeffase niet harder dan 25 kilometer per uur. De eerste weken rijden ze alleen op de campus van Wageningen UR. Daarna wordt de route langzaam uitgebreid. Als alles goed gaat, leggen de WEpods vanaf mei een traject af van 7 kilometer tussen de campus en het station in Ede. Ze nemen dan ook passagiers mee.

Buitenlandse bezoekers

De busjes zijn bedoeld voor buitenlandse bezoekers van Wageningen UR. Ze kunnen een WEpod reserveren via een app op hun mobiele telefoon. Het voertuig staat dan klaar bij station Ede-Wageningen. Tijdens de rit geeft een beeldscherm informatie over de omgeving en over het voertuig zelf.

De proef is een initiatief van de provincie Gelderland. Het is de bedoeling dat de WEpods leiden tot een nieuwe en duurzame vorm van openbaar vervoer. Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) maakt vanmiddag in Wageningen de eerste officiële testrit mee.

STER reclame