De politie vond onder meer een smient, een duif en een kiekendief
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS Nieuws

Jager aangehouden voor vergiftiging roofvogels

De politie heeft een jager aangehouden voor vergiftiging van een aantal vogels, waaronder een blauwe kiekendief, meldt Omrop Fryslân. De dode vogels lagen in een jachtveld in Hallum. De politie vond de jager daar in de buurt.

In zijn auto lag nog een eend die met gif bewerkt was. Mogelijk wilde hij die gebruiken als lokmiddel voor de roofvogels. Verder lag in zijn auto een aantal verboden loodhagelpatronen.

De politie heeft daarna huiszoeking gedaan bij de jager. Daarbij zijn verboden bestrijdingsmiddelen en verboden munitie in beslag genomen. Hij is voor verhoor meegenomen naar het politiebureau.

Meldpunt

Geweld tegen roofvogels komt vaker voor, vooral in Friesland. De Friese Milieufederatie heeft zelfs een meldpunt ingericht voor dit soort misstanden.

Volgens Arnaud de Vries van de organisatie is het lastig om een duidelijke oorzaak aan te wijzen. "De daders vormen geen homogene groep", zegt hij. "Soms zijn het bijvoorbeeld weidevogelliefhebbers die vinden dat roofvogels schade toebrengen aan de natuur, met name aan de weidevogelstand. Voor een jager zou concurrentie van de roofvogel een motief kunnen zijn", aldus De Vries.

De Friese Milieufederatie heeft het meldpunt ingericht om meer inzicht te krijgen in het aantal incidenten en de redenen voor het doden van roofvogels.

Advertentie via Ster.nl