Het lichaam van een drenkeling op het strand van Lesbos
NOS Nieuws

Plan Samsom moet eind maken aan 'dodelijke snelweg op zee'

PvdA-leider Samsom wil migranten die op Griekse eilanden aankomen, per veerboot terugsturen naar Turkije. Samsom heeft daarover met premier Rutte gepraat en die vindt dat er goede elementen in de voorstellen zitten.

"De Egeïsche zee is een massagraf geworden. 3700 mensen vonden afgelopen jaar de dood", vindt Samsom. "Miljoenen vluchtelingen wagen hun leven om hier te komen, dat moeten we gewoon stoppen."

Samsom-over-asielplan

"Er is nu een snelweg gecreëerd tussen Griekenland en Turkije, dat moeten we stoppen".

Turkije

Nederland is sinds 1 januari voorzitter van de EU. Samsom acht het reëel dat de EU zich achter het plan schaart en dat de eerste veerboten in maart of april gaan varen. Migranten die dan op Lesbos, Chios of Kos aankomen gaan dan terug naar Turkije, vanwaar ze vertrokken zijn.

Turkije is volgens Samsom bereid om ze terug te nemen, op voorwaarde dat de EU per jaar 150.000 tot 250.000 vluchtelingen toelaat. De Volkskrant schreef er vanochtend als eerste over.

Wetten aanpassen

Volgens Samsom wordt er al enige tijd met Turkije gesproken, maar is het niet eenvoudig het plan te implementeren. "Turkije zal een aantal wetten moeten aanpassen en de behandeling van Syrische asielzoekers moeten verbeteren."

"Het moet een veilig land zijn. Het afgelopen half jaar is er al veel verbeterd: Syriërs mogen nu werken en naar school, er is meer perspectief. Nog een aantal verbeteringen en Turkije is zover dat we afspraken kunnen maken."

Volgens het plan van Samsom zou een groep van zo'n tien landen bereid moeten zijn om die vluchtelingen op te nemen. EU-landen die geen vluchtelingen willen opnemen dragen wel bij aan de kosten van de opvang.

De PvdA-leider verwacht dat de landen die vluchtelingen opvangen uiteindelijk minder mensen binnen krijgen dan vorig jaar. In Nederland waren dat er 58.000.

Als er meer controle komt op de asielinstroom, is dat volgens Samsom ook goed voor het behoud van de verzorgingsstaat in Nederland.

Rijk land

Volgens de PvdA-leider is iedereen het erover eens dat de aantallen vluchtelingen die nu naar Europa komen niet nog een aantal jaren houdbaar zijn. "We zijn een rijk land, we kunnen veel aan, maar we hebben grenzen en stellen ook grenzen."

De woordvoerder van premier Rutte benadrukt dat het een plan van Samsom is en niet een gezamenlijk idee. De woordvoerder erkent wel dat er goede elementen in de voorstellen van Samsom zitten, maar dat Rutte samen met Turkije en andere lidstaten werkt aan een breder plan.

Vicepremier Asscher zegt in een reactie dat in deze ingewikkelde kwestie onorthodoxe maatregelen nodig zijn. Mensen die op de vlucht zijn voor geweld moeten volgens hem worden opgevangen, maar er er zijn maatregelen nodig om de zaak onder controle te krijgen, vindt Asscher.

Asscher : onorthodoxe maatregelen nodig

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl