Ilja Leonard Pfeijffer
NOS Nieuws

VSB poëzieprijs voor Ilja Leonard Pfeijffer

Ilja Leonard Pfeijffer krijgt de VSB Poëzieprijs 2016 voor zijn dichtbundel Idyllen. Die bundel "zingt, knarst, fabuleert, droomt en barst uit zijn voegen van een nauwelijks te remmen dichterlijke droom", zegt de jury.

De VSB-prijs, voor de beste Nederlandstalige dichtbundel van het afgelopen jaar, bestaat uit 25.000 euro. Ilja Leonard Pfeijffer kreeg onlangs voor Idyllen ook de Jan Campert-prijs.

Pfeijffer koos volgens de VSB-jury doelbewust voor de traditionele en bijna vergeten vorm van het klassieke gedicht in rijmende alexandrijnen. "Op zich is dit al een poëticale provocatie die een discussie aangaat met de actuele poëzie, ook van hemzelf in eerder werk: De waan / dat ik de toch al losse schroeven nog meer moest / ontregelen en hoopjes zekerheden woest / moest ondergraven, heeft de zaak geen goed gedaan, schrijft Pfeijffer in de bekroonde bundel.

Meesterlijk

Het juryrapport spreekt verder van meesterlijk taalgebruik. "Pfeijffer schuwt de grote woorden niet, zoekt inventief en nooit vrijblijvend of gratuit naar de eigen hang-ups. Altijd dwingend, op het obsessieve af, soms humoristisch, vaak gewaagd, regelmatig exuberant en overdreven, niet bevreesd voor wilde dichtregels en onversneden bravoure."

Naast Pfeijffer waren Pieter Boskma (Zelf), Geert van Istendael (Het was wat was), Toon Tellegen (De werkelijkheid) en Maud Vanhauwaert (Wij zijn evenwijdig) genomineerd.

Met de uitreiking van de prijs, in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen, begint morgen de Poëzieweek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl