Zo zag de like-knop - met de extra emoties - eruit tijdens de testperiode. Uiteindelijk zijn er zes emoties overgebleven Engadget

Op korte termijn kunnen gebruikers op Facebook met in totaal zes emoties aangeven hoe zij iets vinden. Naast de bekende 'like' kan worden gekozen uit ‘love’, ‘haha’, ‘wow’, ‘sad' en ‘angry'. De extra opties verkeren al een tijdje in een testfase en krijgen nu groen licht om wereldwijd te worden gebruikt, vertelt productmanager Chris Cox aan persbureau Bloomberg.

In de testfase, waarbij onder anderen gebruikers in Ierland en Spanje de functie konden uitproberen, zaten de extra emoties verstopt onder de like-knop. De kans is groot dat dat nog steeds het geval is. Als dat inderdaad zo is, dan is de functie op te roepen door de like-knop langer ingedrukt te houden. Wanneer de functie in Nederland beschikbaar zal zijn is nog niet duidelijk en het zal waarschijnlijk per gebruiker verschillen wanneer deze te zien is.

De komst van extra emoties wordt gezien als een grote stap voor Facebook. De like-knop is symbool komen te staan voor Facebook, een platform dat vooral een positief gevoel wil oproepen. Een 'dislike'-knop past dan niet.

Het platform heeft dan ook lang geworsteld met de juiste vorm. Uiteindelijk zei topman Mark Zuckerberg afgelopen najaar dat het bedrijf zich realiseert dat mensen ook andere emoties willen uiten, bijvoorbeeld als iemand is overleden. Niet uit ontevredenheid, maar uit medeleven.

STER reclame