NOS Nieuws

Jaap van Zweden naar New York Philharmonic

Jaap van Zweden wordt dirigent van het New York Philharmonic, een van de meest gerenommeerde symfonie-orkesten ter wereld. Van Zweden (55) volgt Alan Gilbert op, die het orkest sinds 2009 leidt en eind volgend jaar terugtreedt. Over zijn opvolging werd al bijna een jaar lang gespeculeerd. Van Zweden begint in het seizoen 2017-2018 en wordt een jaar later chef-dirigent.

Het orkest zit de komende jaren zonder concertzaal. Het Lincoln Centre wordt voor veel geld verbouwd. Aan Van Zweden de taak om het orkest door deze periode te leiden en voor te bereiden op een succesvolle terugkeer in de vernieuwde zaal.

New Yorker

"Dit is een van de gelukkigste dagen van mijn leven", zei Van Zweden op de persconferentie waarop zijn aanstelling bekendgemaakt werd. Hij noemde het een grote eer om gevraagd te worden door de musici en de directie van dit "toonaangevende instituut".

"Wij musici streven ernaar ons publiek het beste te laten horen door de muziek van zo vele getalenteerde componisten uit heden en verleden ten gehore te brengen. Mijn hart loopt over en mijn gezin en ik kijken ernaar uit om echte New Yorkers te zijn, net als ik was in mijn tijd op het Juilliard", het conservatorium waar hij viool studeerde.

Het orkest prijst Van Zweden op zijn website voor zijn "geweldige prestaties en het neerzetten van orkesten in Dallas en over de hele wereld".

Van Zweden: ik ben trots

In een twitterbericht feliciteert Alan Gilbert zijn opvolger en zegt dat hij ernaar uitkijkt het stokje over te dragen aan een goede vriend.

Zijn naam zong al langer rond. "Ik werd gebeld met de vraag of ik geïnteresseerd was. Daar hoefde ik niet eens een seconde over na te denken, natuurlijk wilde ik dit", zegt Van Zweden in een interview met de Volkskrant. "Dit orkest is zo getalenteerd, het is fantastisch om met ze te werken", zegt hij. In 2012 dirigeerde hij het New Yorkse orkest voor het eerst. "We hebben een enorme klik met elkaar."

Van Zweden wil met het orkest iedere componist gaan spelen. "Bach, maar ook de componisten die nu nog leven." Hij legt uit dat hij Bach niet meer kan vragen hoe zijn muziek moet klinken, maar dat een hedendaagse componist dat precies kan aangeven.

Violist

Van Zweden is momenteel chef-dirigent van het Dallas Symphony Orchestra en het Hong Kong Philharmonic Orchestra. In Dallas stopt hij een jaar eerder dan gepland; in Hongkong blijft hij nog wel werken.

Hij begon zijn muzikale carrière als violist en werd op zijn 19de de jongste concertmeester ooit van het Koninklijk Concertgebouworkest. In 1995 ging hij dirigeren.

Het New York Philharmonic Orchestra werd opgericht in 1842. Beroemde dirigenten waren onder anderen Gustav Mahler, Arturo Toscanini, Leonard Bernstein, Pierre Boulez, Zubin Mehta en Kurt Masur. De enige Nederlander die er chef-dirigent was, was Willem Mengelberg. Hij dirigeerde het orkest in 1905 en 1906 en van 1921 tot 1930.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl