'Deze mensen hebben ook een huis nodig'
Mevrouw Van der Plas (91) vindt het "heel goed" dat ze straks geholpen gaat worden door personeel uit Eritrea en Syrië. "Ik ben blij dat zij bereid zijn dit werk te doen", zegt ze over het initiatief in haar Katwijkse verpleeghuis.
"Ik heb er nog niet met veel andere bewoners over gesproken, maar er is wel een verandering in de sfeer hier", zegt Van der Plas. "Mensen moeten eraan wennen, en dat is ook wel begrijpelijk. Maar ik vind het goed dat ze hier zijn. Deze mensen hebben er recht op om mee te doen in onze samenleving."
Volgens mevrouw Van der Plas was niet iedereen enthousiast over het plan om asielzoekers in haar verpleeghuis op te nemen. "Er was veel verzet in de cliëntenraad waarin ik zit. Maar ik heb veel zegeningen in mijn leven gekend, dus ik vind dat ik dat moet doorgeven vanuit christelijke medemenselijkheid." Zelf brandde haar huis af kort nadat ze haar man had verloren. "Dus ik weet hoe het is om zonder huis te zitten."
Medische opleiding
De eerste vijf vluchtelingen zijn onlangs verhuisd naar het zorgcentrum in Katwijk om daar te gaan werken. Allen volgden een opleiding in hun vaderland en wonen nu op de vierde verdieping, die grotendeels leegstaat. .
Habtit (26) uit Eritrea is verloskundige van beroep. Hij heeft laatst zijn zus, die ook in Nederland woont, helpen bevallen. "Ik ben tot nu toe gewend alleen met vrouwelijke patiënten te werken", vertelt Habtit. "Dat ik nu ook mannen ga verzorgen, zal voor mij wel wennen zijn."
Taal leren
Tegenover Habtit woont Awet (24), eveneens uit Eritrea. Hij heeft een opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige. Hij verwacht dat zijn ervaring goed zal aansluiten bij het werk in dit zorgcentrum, waar veel bewoners dementerend zijn.
Maar eerst moeten de vluchtelingen de taal leren. Samen met Semhar (25), Sandig (24) en Aster (24) krijgen ze dagelijks Nederlands van een vrijwilligster. "Mijn moeder woont in dit verzorgingshuis", vertelt zij. "Ik vind het heel fijn dat ik op deze manier een bijdrage kan leveren."
Geen verdringing
Directeur Gerard Herbrink is een jaar bezig geweest om de constructie voor elkaar te krijgen. Hij heeft veel weerstand ondervonden, van omwonenden, maar ook van bewoners en hun families.
"Je hoeft de televisie maar aan te zetten of de krant open te slaan en je ziet dat dit project niet door iedereen met open armen wordt ontvangen. We hebben geprobeerd zo duidelijk mogelijk uit te leggen wat we willen en dat hier geen sprake is van verdringing van werkzoekenden."
"Ja, het is zo dat er mensen worden ontslagen in de zorg, maar het gaat dan vooral om personeel dat lager is opgeleid. Deze nieuwe mensen worden opgeleid voor de zware gevallen die wij hier in huis hebben. Ik denk dat ze hier over een jaar of twee als verzorgende of verpleegkundige aan de slag kunnen."