EPA
NOS Nieuws

Brief van Eichmann bevestigt 'waanzin' nazi-gedachtengoed

Adolf Eichmann vond zichzelf niet schuldig aan de massamoord op de Joden in de Tweede Wereldoorlog. Dat schrijft hij in een brief waarin hij in 1962 om gratie vraagt aan de toenmalige Israëlische president Yitzhak Ben-Zvi.

De huidige president Reuven Rivlin heeft de brief met het gratieverzoek nu openbaar gemaakt, vanwege de internationale herinneringsdag aan de Holocaust. Ook is de weigering van dat verzoek vrijgegeven.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog regelde Eichmann het transport van miljoenen Joden naar vernietigingskampen. Hij deed dat op uitermate professionele wijze en zorgde ervoor dat de Joden zo snel als maar mogelijk was in veewagons naar de kampen werden vervoerd.

Befehl ist Befehl

Eichmann schreef in de brief aan Ben-Zvi dat hij geen verantwoordelijk leider was tijdens de oorlog. "Ik heb nooit persoonlijk een bevel gegeven, maar handelde altijd op het bevel van anderen", schreef hij.

Het gratieverzoek werd afgewezen en twee dagen later werd hij vanwege oorlogsmisdaden opgehangen.

Eichmann werd in 1960 in Argentinië opgepakt door de Israëlische geheime dienst en ontvoerd. Hij leefde daar onder een andere naam. Anderhalf jaar later werd hij in Israël ter dood veroordeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl