Burgemeester Arnoud Rodenburg van de gemeente Midden-Delfland
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Midden-Delfland stemt burgemeester weg

Geheel tegen de verwachting in komt er geen derde termijn voor burgemeester Arnoud Rodenburg (CDA) van de gemeente Midden-Delfland. Rodenburg kreeg wel een positief advies van de vertrouwenscommissie, maar een meerderheid van de gemeenteraad stemde hier vanavond niet mee in, meldt Omroep West.

Rodenburg was zeer geëmotioneerd na het bekend worden van de uitslag. Hij hield na het besluit een toespraak voor de gemeenteraad waarin hij zei dat het "als donderslag bij heldere hemel" kwam. De fracties van de PvdA en VVD verlieten vervolgens de raadzaal.

Fractievoorzitter Elly de Jong van PvdA Midden-Delfland is totaal verrast en begrijpt er helemaal niets van. Volgens haar is Rodenburg heel populair bij de gemeente en de bevolking, en heeft hij ook veel betekend voor Midden-Delfland. Zij trekt de kwaliteit van de raad in twijfel en suggereert dat sommige leden mogelijk een statement wilden maken zonder rekening te houden met de gevolgen. Ook fractievoorzitter Kees van der Vaart van het CDA Midden-Delfland is verrast door de uitslag.

Geheime stemming

Van de zestien aanwezige raadsleden hebben er negen tegen Rodenburg gestemd en zeven voor. In de raad zitten vijf CDA'ers, vier leden van Mijn Partij, vier leden van OGP, drie VVD'ers en één PvdA'er. Het is niet bekend hoe elk raadslid heeft gestemd, want de stemming was geheim.

De commissaris van de koning Jaap Smit zal worden ingelicht over de uitslag. Welke procedure dan volgt, is nog niet bekend. "Dit is niet de normale gang van zaken", zegt De Jong. "Normaal gesproken is het aannemelijk dat een burgemeester wordt herkozen na een positief advies."

Advertentie via Ster.nl