Burgemeester Geldermalsen biedt excuses aan

Het college van Geldermalsen heeft een motie van wantrouwen over verwikkelingen rond de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum overleefd. Wel heeft burgemeester De Vries excuses aangeboden voor de besluitvorming en communicatie rond de komst van het azc. De bevolking werd te laat betrokken, zei ze tijdens de raadsvergadering: "We hadden in gesprek moeten gaan met inwoners. Daarom biedt het college verontschuldigingen aan".

Er komt ook geen alternatief voor het gesneuvelde plan voor een azc in Geldermalsen.

Toen half december een plan voor grootschalige opvang van vluchtelingen bekend werd, ontstond onrust in de Gelderse plaats. Op 17 december braken rellen uit tijdens een raadsvergadering over het plan. "Angsten werden gevoed door de aanslagen in Parijs", zei de burgemeester.

Vuurwerk

Vanavond blikte de raad terug op de gebeurtenissen in een vergadering met zo'n 400 toehoorders, die geen spreekrecht hebben. Tijdens het eerste deel van de vergadering klonk regelmatig boegeroep vanuit de zaal.  Een deel van het publiek zat met de rug naar de sprekers toe. Sommige inwoners hadden tape op hun mond geplakt.

Volgens Omroep Gelderland stonden voor de school waar de bijeenkomst wordt gehouden zo'n duizend mensen. Er werd wat vuurwerk afgestoken, maar het regende en veel aanwezigen gaven er al snel de brui aan.

In de zaal konden zo'n 400 mensen Omroep Gelderland

STER reclame